Hur ställer sig stockholmarna till rökförbudet? Foto: Elin Jonsson

Stockholmare om nya rökförbudet: "Känns lite drastiskt"

Nu är det (nästan) klart – Sverige kommer få rökförbud på flera allmänna platser. Förslaget som är näst intill klubbat gäller rökförbud på uteserveringar, busshållplatser och lekparker.

  • Publicerad 16:29, 7 dec 2018

Socialutskottet ställer sig bakom regeringens förslag om rökförbud på allmänna platser och uteserveringar. Detta innebär att frågan om rökförbudet är så gott som avgjord. Den 12 december kommer frågan debatteras i riksdagen och om de godkänner förslaget kommer förbudet träda i kraft den 1 juli 2019.

Och då är det slut med rökning på uteserveringar och vissa allmänna platser. Rökförbudet kommer även gälla e-cigaretter.

Vi gav oss ut på stan för att fråga stockholmarna hur de ställer sig till förbudet. Här är svaren vi fick.

Foto: Elin Jonsson

För Norah Lång som själv röker spelar det egentligen inte så stor roll. Hon tycker att en rökfri miljö troligtvis kommer bli mer inkluderande och att stadsbilden kommer bli lite finare. Fanny Enestam berättar att hon är totalt likgiltig inför förbudet.

Foto: Elin Jonsson

Christian och Stefan är båda rökare och är enade om att det är helt totalt värdelöst och supertrist. Christian undrar om man ska vara tvungen att åka hem för att ta en cigg mellan ölen på uteserveringen i sommar.

Foto: Elin Jonsson

– Det känns lite drastiskt att man inte ska få stå och röka vid en busshållplats. På restaurangers uteserveringar kan jag väl ändå tycka att förbudet är okej. Det blir väl bara att gå iväg en bit, säger Uno Davidsson som själv aldrig rökt i hela sitt liv.

Foto: Elin Jonsson

Nadja och Habib Jlassi som jobbar i bar tycker att det är rimligt med förbudet. Nadja tänker att det borde ha klubbats långt tidigare än nu. Folk kommer vänja sig precis som när det blev förbud att röka inne på klubbarna, menar Nadja. Och för våra gäster är det väl bara att gå iväg en bit om de vill ta en cigg.