Stockholmare om rekordstrejken för klimatet

Uppemot 60 000 personer samlades i Stockholm i dag i en gemensam storstrejk för klimatet.

  • Publicerad 16:57, 27 sep 2019

I dag hölls en global klimatstrejk på olika platser i världen. I Stockholm gick demonstrationståget från Medborgarplatsen till Kungsträdgården där tal och uppträdanden från bland andra Robyn väntade.

Här avslutar Robyn stora klimatdemonstrationen

Och det råder ingen tvekan om att det här är en fråga som engagerar.

Enligt arrangören ska 50 - 60 00 personer ha deltagit under dagens demonstration. Det innebar att det tog över 90 minuter innan de sista demonstranterna kunde lämna Medborgarplatsen och röra sig mot Kungsträdgården.

Här demonstrerar tiotusentals för klimatet i Kungsträdgården

Foto: Patrik Wirén

Gunilla Ekberg var på plats i Kungsträdgården tillsammans med sina två hundar.

– Jag är här för att jag länge tyckt att klimatfrågan varit den viktigaste frågan av alla. Greta Thunberg har haft en enorm betydelse. Det är någonting med hennes sätt som är så äkta och som går rakt in i hjärtat, sa hon.

Foto: Patrik Wirén

Jonas Sandvall säger att det måste till en förändring.

– Då är det här ett bra tillfälle att visa vad man känner. Jag fick upp ögonen för frågan för länge sedan, men har inte varit aktiv. Det har känts så hopplöst. Nu när vi är många finns det hopp. Man måste kämpa emot det som är fel.

Foto: Patrik Wirén

Linnéa Jonasson, Gröndal, smet från jobbet för att kunna vara med i Kungsträdgården.

– Jag hoppas jag inte får kicken, skrattar hon.

– Men jag vill verkligen stötta det här fina initiativet. Uppmärksamheten kring klimatfrågan och Greta Thunberg har påverkat mig och jag har under det senaste året fått på mig de glasögonen skulle man kunna säga.

Foto: Patrik Wirén

Adam Chia, kommunikationsansvarig på Dedicated stängde butiken på Götgatan så att han och alla andra på företaget kunde vara med och demonstrera.

– Det är en självklarhet för oss att stötta rörelsen. Det finns ingen poäng med att sälja kläder om det inte finns en planet, sa han.

Foto: Patrik Wirén

Mormor Alicia d’Ailly med barnbarnen Jim och Dafne var på plats vid Medborgarplatsen klockan 13.

– Det är en viktig dag och då ville jag vara här med barnbarnen. De har tagit ledigt från skolan för det här. Vi måste öppna ögonen på företag som fortfarande smutsar ned. Det måste gå fortare att ställa om, vi kan inte bara tänka på vinster, sa hon.

Foto: Patrik Wirén

Foto: Patrik Wirén