Bassam Al-Baghdady hjälper riskutsatta att handla. Foto: Mostphotos/Privat

Stockholmare sluter upp för gamla och sjuka

Äldre och sjuka är extra utsatta för coronavirusets risker. Nu sluter stockholmare upp för att hjälpa behövande grannar med handling och andra vardagsbestyr.

  • Publicerad 20:28, 12 mar 2020

Just nu växer initiativen på Facebook där stockholmare erbjuder hjälp till äldre, utsatta och andra behövande som riskerar att drabbas särskilt svårt av coronaviruset vid en smitta.

Bassam Al-Baghdady som bor i Östberga är en av initiativtagarna. Han gick tidigare i dag ut i ett Facebookinlägg där han erbjöd sig att hjälpa till med handling åt de som tillhör riskgrupperna.

– Jag var först orolig att drabbas själv. Men sedan tänkte jag att jag är ju frisk och har inga kroniska sjukdomar. Då började jag fråga de jag känner och som jag vet har problem med hälsan om de behövde hjälp med att handla, säger Bassam Al-Baghdady.

Det började med att han hjälpte en granne.

– Sedan tänkte jag att det även vore bra att gå ut med det här till de som bor i mitt område, att undersöka om behovet finns för andra äldre som inte har den här möjligheten att handla, eller vet hur man beställer hem saker på internet, säger han.

Många hör av sig

Efter att även ha ställt frågan öppet på Twitter och Facebook har intresset varit stort.

– Det var väldigt många som hörde av sig och uppskattade initiativet. Jag hoppas nu att det sprider sig så att de i utsatta grupper slipper utsätta sig för onödiga risker, säger han.

Han startade hashtagen #DinGranneHär och sedan dess har flera initiativ väckts runt om i Stockholms län.

Även Facebookgrupperna "DinGranneHär" och ”Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!” har bildats där frivilliga kan anmäla sitt intresse för att hjälpa till.

– Vi är alla utsatta egentligen nu för tiden, vem som helst kan drabbas av det här. Myndigheterna kan inte göra allt, men var en av oss kan göra något. Vi som är friska bör fråga oss själva, vad kan vi göra? Det kanske finns grupper som inte har de möjligheter som vi har. Så om var och en tänker att de kan hjälpa en granne som är utsatt kanske vi minskar belastningen på vården och andra samhällsfunktioner, säger Bassam Al-Baghdady.

"Ställer krav på oss"

Han understryker även vikten av att nå dem som inte har tillgång till Facebook eller digitala informationskanaler.

– Det här ställer krav på oss som är friska att se oss runtomkring och försöka ta reda vilka som behöver hjälp. Man ska vara medmänsklig och våga ställa frågan, säger han.

Celine Nordenhed i Tullinge har även hon gått ut på Facebook och erbjudit sin hjälp till äldre att handla och köra hem mat.

Hon arbetar som skolchef och följer händelseutvecklingen noga, och tycker det är viktigt att äldre inte utsätter sig för risker att smittas av coronaviruset.

– Jag fick idén igår när jag läste att smittan ökat så mycket och att särskilt äldre är utsatta för risker om de blir smittade. Om de som är över 70 går ut för att handla kan det bli mycket allvarligt. Då tänkte jag att det finns väldigt många ensamhushåll och att man även kan handla åt andra när man handlar åt sig själv och ställa kassen utanför dörren, säger Celine Nordenhed.

Flera har hört av sig och vill hjälpa till, berättar Celine. Hon hoppas nu att även alla som känner att de vill ha hjälp med handling hör av sig.

– Jag är inte orolig för egen del, jag är däremot orolig för samhället och vad vi klarar av. Vi har inte varit utsatta för kriser de senaste åren och vi vet inte heller om butikerna kommer ha öppet framöver. Därför jag att folk hör av sig i tid, säger hon.