STÖTTAR. Mirre Dehlin på frisörsalongen Mirre och Nikola Matusik på Pesso Bageri hjälper till att stötta personalen på S:t Görans sjukhus. "Man måste hjälpa varandra. Vi ger ingen gammal mat, de får färska bakelser och bröd och jag tror det blir roligare att få. Det är skönt att hjälpa till", säger Nikola. Till vänster ses undersköterskan Ylva Norvinger vars inlägg om situationen på S:t Görans IVA-avdelning blev viralt. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Stockholmare sluter upp för sjukhusen

Undersköterskans Ylva Norvingers inlägg om coronakampen inifrån St Görans sjukhus har berört många. Mariana ”Mirre” Dehlin var en av dem som reagerade – och agerade. Nu hoppas hon ännu fler sluter upp och stöttar sjukvårdspersonalen.

  • Publicerad 19:30, 1 apr 2020

”Det är många åsikter nu... plötsligt vimlar det av experter. Folk läser vetenskapliga rapporter och tror sig kunna tyda dem, man slänger ur sig statistik och beräkningar till höger och vänster. Källkritiken har hamnat på en all time low... Ekonomin går åt helvete och folk festar i fjällen...

Jag orkar inte bry mig längre. Jag står och håller i en människa som inte kan andas. Jag tittar in i ögon, mörka av skräck och jag ropar genom larmet som pågår runt omkring och min tjocka, varma mask. "Var inte rädd. Vi ska hjälpa dig." Jag hoppas att det är sant...”

Så inleds Ylva Norvingers inlägg på Facebook som fått stor spridning och delats över 18 000 gånger.

Nya corona-sjukhuset öppnar nästa vecka

Ylva Norvinger jobbar på intensivvårdsavdelningen på S:t Görans. Foto: Privat

I inlägget, som skrevs 25 mars, beskriver hon situationen på intensivvårdsavdelningen på Capio S:t Görans sjukhus där hon jobbar som undersköterska. Om hur det kan gå till när de hjälper coronasmittade patienter med andningen och om den egna rädslan att bli smittad.”Våra semestrar är inställda, våra arbetstider revideras till 12-timmars pass. Vår skyddsutrustning är snart slut. Det här är inte gnäll. Det här är min verklighet. Och det har bara börjat, skriver Ylva.

Samtidigt är tacksam för att hon och familjen är friska, för sina kollegor, för alla som hjälper till och försöker bromsa smittspridningen – och för alla som nu sluter upp och stöttar sjukhuset med skyddsutrustning, hjälper grannar eller riskgrupper med handling, eller uppmuntran, skriver hon.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/de-skankte-matlador-till-personalen-pa-danderyds-sjukhus/reptda!0FxusEZ04XMIJlZ8sEiJRw/

Många har berörts av inlägget, eller andra liknande berättelser, och bestämt sig för att hjälpa till. En av dessa är Mariana ”Mirre” Dehlin, som driver Mirres Frisörer vid Fridhemsplan sedan 25 år och även är känd för sin medverkan i tv-programmet Robinson. Hon tog direkt kontakt med Ylva efter att ha läst inlägget för att se hur hon kunde hjälpa.

– Jag hade tid över, och de tar ju hand om mina kunder nu och sliter. Man dricksar ju när man går på restaurang och nu tänker jag att det är dags att vi ”dricksar” vården, att hjälpa dem få energi, säger hon.

"I all den här misären gör det mig glad att få lämna av något som ger dem energi och glädje. Det vore ju fantastiskt om fler Kungsholmsbor hjälpte till. Skicka stödstrumpor, schampoo, smoothies och energibars. Kom hit så går jag upp med det." säger Mirre. Foto: Sacharias Källdén

Bullar och bröd är lite av det som Pesso Bageri skänker till S:t Görans. Foto: Sacharias Källdén

Bland annat har hon förmedlat kontakt mellan aktörer inom hennes bransch och sjukhuset, där de eventuellt kan stötta sjukhuset med vissa skyddskläder.

De lagade 300 matlådor till slitande vårdpersonal

– Sedan har Pesso bageri skänkt bröd och bullar flera dagar som jag har åkt över med, igår var det mackor från Il Café också. Jag har även åkt dit med schampo och inpackningar, säger Mirre som lämnat grejer till intensivvårdsavdelningen under flera dagar i rad.
 

Hon är inte ensam som sagt. Även Texas Longhorn har till exempel varit och gett mat till personalen på S:t Görans och enligt sjukhuset så kommer det varje dag in gåvor och förfrågningar där allmänheten vill hjälpa till.

Och liknande insatser görs på flera håll när stockholmare sluter upp för att försöka stötta de som kämpar mot coronaviruset inom vården. Till exempel i flöden på sociala medier syns hur det printas visir på 3d-skrivare eller skapas hemma, krogar skänker mat eller erbjuder vårdpersonal rabatter eller skolor och universitet som producerar handsprit.

Mirre hoppas att budskapen ska spridas och att ännu fler vill stötta vårdpersonalen. Har man idéer, mat eller andra saker som man vill bidra med kan man ta kontakt med henne, så fixar hon leveranserna till St Görans. Då kan man antingen maila info@mirres.se eller ringa salongen på 08-650 00 50.

Det går även att vända sig direkt till sjukhuset, meddelar dem, se faktaruta.

– Jag håller nog på tills det ebbar ut lite. Jag hoppas att det här kan få Kungsholmen att samarbeta för att hjälpa ”vårt” sjukhus. Men också att det kan ge ringar på vattnet, att fler engagerar sig även för personalen på andra sjukhus, säger Mirre.

KungsholmenDirekt har varit i kontakt Ylva Norvinger som har gett sitt godkännande att publicera hennes inlägg och bild, men tackat nej till intervju. Hon meddelar dock att ”Mirres” initiativ har varit ”fantastiskt och guld värt”. ”Vi jobbar långa pass och äter ibland både lunch och middag på jobbet så mat och bröd är alltid välkommet.” hälsar hon. Förutom mat är även stödstrumpor och skyddsutrustning som handsprit, yt-sprit och liknande högt upp på listan när vi frågar vad de behöver om man vill stötta dem.

Så här skriver sjukhuset om stöttningen

– Vi är väldigt glada och tacksamma över att så många hör av sig till oss och vill hjälpa till på olika sätt. Alla som vill skänka material eller arbeta hos oss eller når oss på mejladresserna här nedan, säger Victor Triantafyllidis, verksamhetschef för Service & Logistik uttalande.

Vill du skänka material eller vårdutrustning? Kontakta inkadm@capiostgoran.se

Är du utbildad vårdpersonal eller volontär, och vill arbeta hos oss? Kontakta jobb@capiostgoran.se

Vill ditt företag samarbeta med oss? Kontakta samarbete@capiostgoran.se

Vill du ge oss mat eller dryck? Kontakta mat@capiostgoran.se

"Stort tack för ditt viktiga stöd till oss!", skriver sjukhuset på sin Facebook-sida.