Orolig. Jenny Salomonsen har förlorat alla sina olika jobb i kultursektorn. ”Hur många månader kommer vi ha noll inkomst?” undrar hon. Foto: Sacharias Källdén

Stockholmarnas nya liv som isolerade

Den snabba spridningen av coronaviruset har satt många stockholmare i karantän. Vi har besökt en vabbande barnfamilj, en hemmajobbare och en plötsligt arbetslös kulturarbetare.

  • Publicerad 19:55, 29 mar 2020

Det är svårt att gå genom stan utan att märka det tydligt: spridningen av coronaviruset covid-19 har gjort att många väljer att stanna hemma. För sin egen skull eller i solidaritet med de som är i riskgruppen där smittan kan innebära livsfara.

Foto: Sacharias Källdén

Jag önskar folk var mer solidariska

Det var det sistnämnda som fick Jayden Hallin, 29 år, att med bil frakta stora jobbdatorn hem till Aspudden.

– Om man kan jobba hemifrån är det bra. Det är inte så stor skillnad för mig, som retuschör sitter jag ändå framför skärmen. Jag vill ta mitt ansvar, säger han.

Att bunkra är överdrivet

Han är för det mesta hemma, förutom när han går ut och handlar. Men att folk bunkrar mat tycker han är överdrivet.

– Så länge man får gå ut kommer jag fortsätta handla som vanligt. Jag är bra på att ha mycket basvaror hemma. Många får panik, men det tror jag är för att de inte är vana vid att laga mat och tänka långsiktigt.

Han tycker det är skrämmande hur folk beter sig i en kris.

– Folk hamstrar och tänker bara på sig själva. Äldre och personer i riskgruppen går till affären och möts av tomma hyllor. Det vore fint om folk var mer solidariska, säger Jayden.

Jobbar hemma. Jayden Hallin tog med jobbdatorn hem för att hindra spridningen av viruset. Foto: Sacharias Källdén

Jag är rädd att man kommer börja prioritera bland människor

"Alla kulturarbetare är arbetslösa"

Alla har inte haft möjligheten att jobba hemma eller gå på a-kassa. Många har förlorat jobbet den senaste tiden, bland annat Rågsvedsbon Jenny Salomonsen, 30.

– Alla kulturarbetare jag känner är arbetslösa, säger hon.

I hennes arbete som musikalartist, skådespelare och dansare har samtliga konserter och turnéer blivit inställda.

Det märks enligt henne tydligt att folk inte längre vågar vistas i offentliga rum.

– Det känns olika från timme till timme. Jag vet inte om vi kan räkna med något jobb framöver. Det blir ännu svårare att överleva ekonomiskt, redan innan det här var det tufft, säger hon.

Kulturnätverket KLYS som har 14 anslutna fackförbund har arbetat fram en krisrapport för kulturarbetare som är inlämnad till kulturdepartementet.

– Det tycker jag är jättebra. Jag tror många tycker att kulturarbetare är bortskämda, att vårt jobb är en konstant fri lek, men det är väldigt långt från verkligheten som präglas av otrygga anställningar, gratisarbete och hårt jobb.

Jenny är orolig för hur hela samhället kommer påverkas av det här.

– Jag känner mig orolig att min flickvän som har cancer ska få viruset. Jag är rädd att vården inte ska klara av det höga trycket. De har det redan tufft. Jag är rädd att man kommer börja prioritera bland människor. Att min flickväns viktiga operation ska ställas in.

Hemma. Jenny Salomonsen är en av många stockholmare som förlorat jobbet till följd av spridningen av coronaviruset. Foto: Sacharias Källdén

Man får bara ta en för laget och stanna hemma

Fick arga blickar

Förskolans krav och risken att smitta andra har gjort att Fruängsfamiljen Susanna Mikaels­dotter, 29, och Zashay Rissanen Tastas, 30, med tvillingsyskonen Ell och Levi, 2 år, mestadels är hemma och går promenader.

– Barnen har haft hosta sedan allt det här började, så vi har vabbat i två veckor. Först var vi ute i lekparker, men vi fick arga blickar från andra föräldrar så nu håller vi oss borta från gården och andra barn när vi går ut.

De tycker man ska ta viruset på allvar, men tycker inte att det är en kris. Folk i området menar de ser ut att ha mer tid för varandra, de går ut i naturen och ser glada ut. De är inte rädda att smittas själva men håller avstånd till nära och kära.

– Våra två bästa barnvakter är i riskgruppen. Det är tråkigt för alla att vi inte kan ses nu när barnen är sjuka. Men vi försöker videochatta. Stannar alla som är sjuka bara hemma ett tag så tror jag att det här kommer vara över snart, säger Susanna.

– Ja. Nu är de äldre i riskgrupp, då får de stanna hemma. Nästa gång kanske det gäller någon annan. Man får bara ta en för laget helt enkelt, säger Zashay.

Vabbar. Hostiga barn får Zashay Rissanen Tastas och hans sambo att stanna hemma med tvååringarna från förskolan. Foto: Sacharias Källdén

Men det är inte smärtfritt. Hans tatueringsstudio har förlorat många kunder. Susanna har ett jobb som går att sköta mestadels hemifrån.

De kommer fortsätta stanna hemma så länge de känner sig sjuka. Att hålla två två­åringar sysselsatta är inget problem menar de. Problemet är att vården får så lite statliga resurser.

– Det har blivit tydligt hur bräcklig den här kapitalismen är. Jag blir förbannad på hur våra politiker har förstört vården. Det ska bli spännande att se hur debatten går när det här är över, säger Zashay.

Upplev stan – utan att behöva lämna soffan

Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.
 

NileCity 105,6

SVT play. Numera närmast klassisk komediserie från 1995 av och med Killinggänget. Radiokanalen NileCity hyr in sig på Katarina brandstation på Tjärhovsgatan och vi får bland annat träffa Weiron, Sudden (båda spelade av Robert Gustafsson), Percy Nilegård (Johan Rheborg) och Glenn Killing (Henrik Schyffert).

Jireel - efter genombrottet

SVT Edit/SVT Play. Kortdokumentär om Jireel, uppväxt i Rågsved, och hans väg till en av Sveriges främsta rappare. Tjugoåringen har plockat hem Grammisar för både årets nykomling och årets hiphop åren 2018 och 2019 och vi möter en unik rappare med höga krav på sig själv och som ständigt vill vidare till nästa nivå.

Låt den rätte komma in

HBO Nordic. Vampyrfilm från 2008 som dock utspelar sig 1982. Filmen handlar om 12-åriga Oskar som bor i Blackeberg med sin mamma. Eli har flyttat in i grannlägenheten och med hjälp av den gemensamma lägenhetsväggen skickar hon och Oskar meddelanden till varandra. Men vem, eller vad, är Eli egentligen?

G – som i gemenskap

C More och SF Anytime. Drama från 1983. De tre kompisarna Kim, Robban och Alexander har tagit studenten från Södra Latin och tampas med livets stora och små frågor på nattklubben G. Driver klubben gör Kristoffer, spelad av Magnus Uggla. Plus för fantastisk åttiotalsmusik.

Fartblinda

C More. Spänningsserien hade premiär så sent som i höstas. Journalisten Bea (Julia Ragnarsson) får ett tips om fuffens på en bank i Stockholm. Men hennes arbete försvåras av hennes affär med bankens vd, Peder (Matias Varela).

Älskade Husby

SVT Play. Dokumentärserie om hiphopens spridning i Sveriges förorter under 90-talet. Vi får följa med i livet för den första generationens ungdomar i Husby, varvat med inspel från våra tidiga hiphopartister The Latin Kings, Ken, Infinite Mass och Petter bland annat.