UPPMÄRKSAMMADE. Artikelserien restaurangstriden i Hornsberg och en gammal brottsbekännelse är några av StockholmDirekts nomineringar. Foto: StockholmDirekt

StockholmDirekts journalistik kan vinna flera priser

StockholmDirekt kan under onsdagen malla sig. Inte mindre än fyra reportage är nominerade till Årets Gratistidningspris – hittills. "Det här visar att vi gör riktigt bra journalistik", säger chefredaktören Joakim Fransson.

  • Publicerad 12:00, 26 feb 2020

En vass artikel kan kräva blod, svett och tårar – men det lönar sig. Under tisdagen presenterades de nominerade till fem av prisen i tävlingen Årets Gratistidning.

Bland namnen finns flera reportage från StockholmDirekt.

– Det känns roligt att de nominerade bidragen är fyra superlokala nyheter som i vissa fall har blivit nationella snackisar, säger Joakim Fransson, chefredaktör för StockholmDirekt.

Till Årets Grävjobb är Evelina Hertz nominerad för sitt avslöjande om Hässelby Hems pengasvinn. Michael Toll är nominerad till Årets Samhällsreportage för berättelsen om Bengt som efter 50 år erkände att det var han som eldade ner stugan i Nackareservatet. I kategorin Årets Korta artikel är Maria Svensson nominerad för sin artikel om Kenneth som kör Täbys minsta bil.

Till Årets Artikelserie är Christoffer Röstlund Jonsson nominerad. Han var först med att rapportera om den vräkningshotade kebabrestaurangen Midan på Hornsbergs strand – något som sedan rönte stor uppmärksamhet i flera nationella nyhetsmedier.

– Det är jättekul att bli nominerad för något som började som en kort nyhetsartikel. Det blev en sådan snackis att det utvecklades till en artikelserie. En ofrivillig artikelserie, säger Christoffer Röstlund Jonsson.

– På ytan är det en svartvit fråga. Ett kebabställe som säger sig utsättas för rasism och en bostadsrättsförening som menar att de vill vräka restaurangen för att den skräpar ned. Det visade sig sedan finnas många nyanser.

Bråket om restaurang Midan i Hornsberg avgörs i domstol

Detta är första omgången nominerade till årets gala. Fler kategorier kommer att tillkännages längre fram.

– Jag tror att vi kan se fram emot fler nomineringar. Vi har minst lika starka bidrag till andra kategorier, säger Joakim Fransson.

Den 27 mars avslöjar juryn vinnarna till årets pris.