Mehdi Nuuri, nyanländ från Afghanistan, hittade till Alvik basket via deras öppna träningar. Nu spelar han i ett av klubbens ordinarie lag. Här tillsammans med Johannes Jonsson och Kostas Kritikos. Foto: Linda Gren

#stockholmhjälper: Västerort sluter upp för flyktingarna – så kan du hjälpa till

Volontärerna är borta från centralen och mediernas rapportering har tystnat. Trots att det är nu den riktiga utmaningen börjar. Därför tänker vi fortsätta berätta om stockholmare som fixar läxläsning på asylboenden och föreningar som bjuder in nyanlända till sina verksamheter. Vi kan göra mer, du kan göra mer, tillsammans gör vi skillnad.

  • Publicerad 11:40, 19 feb 2016

Jacob Grundsell, Mehdi Nuuri och Johannes Jonsson. Foto: Linda Gren

Här blir idrotten språklärare

Genom öppna träningar, gratis medlemskap och läxhjälp vill Alvik basket nå nyanlända ungdomar. 15-åriga Mehdi Nuuri hittade till klubben tack vare satsningen. Nu spelar han i ett av de ordinarie lagen och får språk och gemenskap genom idrotten.

I Alvik basket är samhällsengagemanget stort och man jobbar på flera sätt för att introducera nyanlända ungdomar till klubben och föreningslivet. Som en del av Svenska basketbollförbundets projekt ”Välkommen hit” har Alvik basket bland annat bjudit in nyanlända ungdomar till sina öppna träningar där de integrerats med klubbens spelare. De nyanlända ungdomarna har sponsrats med medlemskap och – vid behov – idrottskläder som har donerats av föreningsaktiva.

”Jag får kompisar här”

En av ungdomarna som hittade till de öppna träningarna var Mehdi Nuuri. Mehdi är från Afghanistan och kom till Sverige för tio månader sedan. I dag spelar han i ett av Alviks ordinarie basketlag.

– Jag sa till personalen på mitt boende att jag ville spela basket, så de kollade upp det och sedan kom en kille från Alvik basket och berättade om klubben, säger Mehdi Nuuri.

"Kommunicerar bra"

Basket är favoritsporten nummer ett och ett bra sätt att lära sig svenska, tycker Mehdi Nuuri. Ibland kan det vara lite svårt att hitta orden men det fungerar ändå, menar han. Inte heller lagkamrater eller tränare verkar se språket som något hinder.

– Det är ju det som är grejen med idrott, har man bara en boll så funkar det, säger lagets fystränare Karim Salem.

Mehdis lagkamrat Erik Bungerfeldt håller med.

– Vi kommunicerar bra, man förstår ju varandra även om man inte pratar flytande svenska, säger han.

Förutom språket och basketen i sig är det även kul med umgänget, tycker Mehdi.

– Jag får kompisar här, ibland umgås vi utanför baskethallen, som när hela laget var och åt på restaurang för en tag sen, säger han.

Drop in-träning för alla

Alvik baskets drop in-träningar är fortfarande igång och är öppna för alla. På senare tid har dock antalet nyanlända ungdomar minskat på träningarna. Hanna Henriksen, en av de drivande volontärerna i klubben, förklarar varför.

– Vi har pratat med ungdomar som kanske säger att de gärna vill spela fotboll istället. Då har jag ringt upp till exempel FK Bromma och frågat om de har plats. Det viktigaste är att man hittar en idrott som man tycker om och som man vill hålla på med. Sen om det innebär att man börjar i en förening och därifrån blir guidad till en annan spelar ju ingen roll. Det fina är ju att föreningslivet har kommit samman och börjat prata med varandra, säger Hanna Henriksen.

Alvik basket har även läxhjälp

Vad? Läxläsning en gång i veckan för e­nsamkommande flyktingbarn på två b­oenden i Bromma.

Hur kan jag hjälpa till? Åk ut som läxhjälpsvolontär två kvällar i månaden. Mötena handlar lika mycket om läxläsning som att mötas och prata. Anmäl ditt intresse till Hanna Henriksen på sydhoffhenriksen@gmail.com. Alla volontärer måste ha ett medlemsskap i Alvik basket.

Jasminé Mehho är engagerad i RFSL Newcomers. Foto: Privat

De ger gemenskap och hjälp till hbtq-flyktingar

För två år sedan började Jasminé Mehho från Tensta sitt engagemang i nätverket RFSL Newcomers – ett nätverk för och med asylsökande hbtq-personer.

– Den här gruppen i samhället behöver det här stödet. De hbtq-personer som bor på asylboenden känner sig inte trygga. Hos oss kan de träffa personer med liknande erfarenheter i ett hbtq-sammanhang, säger Jasminé Mehho på RFSL Newcomers.

"Regelbundna träffar"

RFSL Newcomers startade för fem år sedan som en reaktion på ett behov många nyanlända hbtq-personer upplevde: att de inte fick stöd eller information om sina rättigheter vid ankomsten till Sverige. Nätverket finns i 15 olika städer runt om i Sverige. Runt 30 asylsökande är aktiva i gruppen i Stockholm.

– Vi ordnar regelbundna träffar med kulturaktiviteter och språkundervisning för medlemmarna. Vi hjälper till med juridisk rådgivning och följer med till Migrationsverket som en länk mellan dem och myndigheten, säger Jasminé Mehho.

"Söker alltid boenden"

Som htbtq-person och före detta flykting började Jasminé som volontär hos RFSL Newcomers. I dag är hon anställd inom verksamheten och jobbar som nationell samordnare.

– Vi söker alltid boende för våra medlemmar. Och pengar till SL-kort så att de kan ta sig till aktiviteter, säger Jasminé.

Stöd för hbtq-personer

Vad? Stöd för asylsökande och papperslösa hbtq-personer.

Hur kan jag hjälpa till? Bli kontaktperson och en länk mellan den asylsökande och myndigheter. Skänk kläder, hygienartiklar och pengar som kan gå till exempelvis SL-kort så att medlemmarna slipper att planka. Här kommer du i kontakt med RFSL Newcomers: newcomers@rfsl.se eller http://jagarfri.nu

Jessica Roos är engagerad i Röda korsets ungdomsförbund. Foto: Privat

"Det handlar om att vara en vettig person"

När 27-åriga Jessica Roos från Blackeberg bestämde sig för att inte bara oja sig över den rådande situationen, utan engagera sig och hjälpa till, kollade hon upp vilka behov som fanns.

Efter en tid som volontär på ett transitboende bestämde hon sig för att gå med i Röda korsets ungdomsförbunds (RKUF) kompisgruppsverksamhet.

– Jag ville göra något med kontinuitet, träffa folk på riktigt, säger hon.

"Vi umgås, kanske bakar vi något"

Gruppen består av fyra till sex personer och varje vecka åker några av medlemmarna till ett boende i Västerort och träffar ungdomarna som bor där.

– Vi umgås, kanske bakar vi något, spelar spel, hjälper till med läxor eller bara hänger. Det ska vara en lättsam zon. Det handlar om att vara en vettig person och sprida bra energi – och samtidigt få bra energi tillbaka. Jag ska dit i kväll och det känns roligt och meningsfullt, säger Jessica Roos.

Röda korsets ungdomsförbund

Vad? Kompisgrupper – Röda korsets ungdomsförbund. Varje kompisgrupp har kontakt med ett och samma boende för ensamkommande ungdomar. Man går dit en gång i veckan, uppdraget är en hel termin för kontinuitetens skull.

Hur kan jag hjälpa till? Är du intresserad, kontakta Marita Rodriguez på marita.rodriguez@redcross.se. Som volontär måste du ha fyllt 18 år, genomgå en
utbildning och lämna utdrag från belastningsregistret.

Föreningen Syriska svenska familjer i Järfälla under ett möte. Foto: Privat

"De känner inte till vilka aktiviteter som finns här"

Elias Shahin kom själv som flykting från kriget i Libanon under sjuttiotalet. Nu vill han hjälpa nyanlända familjer med allt från språket till sommarläger och utflykter.

– Mina föräldrar är syrianer från norra Syrien men vi bodde i Libanon när kriget bröt ut. Jag vet hur det är att ha flytt från ett krig och när jag hörde om situationen i dag ville jag göra något, säger han.

Integrerar genom idrott och kultur

För ett halvår sedan startade han föreningen Syriska svenska familjer i Järfälla som nu är uppe i omkring 250 medlemmar. 90 procent är nyanlända flyktingar från Syrien och många av dem barn och ungdomar.

– Vi försöker att integrera dem genom idrott och kulturupplevelser. Det kan våra ungdomar som är födda i Sverige lära ut. Som att min dotter var tio år när hon började spela fotboll och har varit ute och rest på egen hand. Samma sak med grabben, så hade vi inte kunnat göra i Syrien, säger Elias.

Vill komma iväg på skidresa

Föreningen ordnar också aktiviteter för de minsta barnen i samarbete med Svenska kyrkan. De har också välbesökta svenskutbildningar flera gånger i veckan. Målet nu är att komma iväg på en skidresa.

– Vi har sökt bidrag genom kommunen men det är svårt att få ett svar. Barnen som kommer som flyktingar känner inte till vilka aktiviteter som finns här i Sverige och det kostar en hel del, säger Elias.

Syriska svenska familjer i Järfälla

Vad? Föreningen Syriska svenska familjer i Järfälla, som ordnar resor, aktiviteter och svenskutbildning för nyanlända flyktingar – främst från Syrien. De skänker också kläder och pengar för mat till de som är på flykt i dags­läget.

Hur kan jag hjälpa till? Som det är nu behöver föreningen lokaler och hjälp att komma iväg på aktiviteter. Det går att höra av sig till Elias Shahin på elias.shahin@dst-sg.com.

Fler sätt att hjälpa till i Västerort och Järfälla

Röda korset behöver läxhjälpare

Vad? Rödakorskretsen Bromma-Västerled har bland annat ”träna svenska”  för asylsökande och läxhjälp i skolor dit många nyanlända kommer.

Vilken hjälp behövs? Störst efterfrågan är det på volontärer till läxhjälpen på Södra Ängby skola och i Rinkeby.

Hur kan jag hjälpa till? Alla över 18 år är välkomna att läxhjälpa, enda kravet är att du själv har gått i skolan. För mer info, mejla: krets.bromma-vasterled@redcross.se.

Volontärer till kyrkans språkkaféer

Vad? Svenska kyrkan i Västerled och SFI-­lärare startar språkkaféer dit nyanlända kan komma och lära sig svenska, umgås och s­kapa nya kontakter. De erbjuder även b­arnpassning för att även nyanlända kvinnor ska komma ifrån hemmet.

Vilken hjälp behövs? Volontärer som kan hjälpa till på språkkaféerna, barnvakter och folk som exempelvis vill ta med nyanlända på utflykter eller bjuda hem på middag.

Hur kan jag hjälpa? Mer information hittar du på Facebooksidan Flyktinghjälp i Västerleds församling eller svenskakyrkan.se/vasterled.

Fotbollsutrustning behövs...

Vad? Järfälla Fotbollsplugg som ordnar fotbollsträning för flyktingungdomar, med målet att engagera fler föreningar i kommunen så att de får testa på allt från skidåkning till boxning och basket.

Vilken hjälp behövs? Fotbollsskor, träningskläder och annan utrustning som kan behövas.

Hur kan jag hjälpa? Den som har saker att skänka kan höra av sig till jarfallaplugget@gmail.com.

...liksom skid- och skridskoutrsutning

Vad? Friluftsfrämjandet i Järfälla som ordnar skidåkning, skridskoträning och utflykter i naturen för ensamkommande flyktingbarn.

Vilken hjälp behövs? Skridskor, pjäxor och sådant som sittunderlag, termosar och ryggsäckar. De söker även cyklar till en kurs i cykling senare i vår.

Hur kan jag hjälpa? Den som vill hjälpa kan höra av sig till jarfalla@friluftsframjandet.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56