Vi gav oss ut med arkivbilder för att höra vad parkerna betyder för er. Foto: Åke Blomquist / Sacharias Källdén

Stockholms älskade parker – då och nu

Tivoli i Vasaparken, dansbana i Rålis och barn som leker i Tanto för 100 år sedan – vi gav oss ut med arkivbilder för att höra vad de klassiska parkerna betyder för er.

  • Publicerad 08:30, 25 aug 2019

Här kan du fira Parkernas dag i Stockholm

Tantolunden – en fin stund som familj

En grupp barn leker i Tantolunden, någonstans mellan 1900-1915. Foto: Okänd

2019. Isabella Maruszewsky provar klätterställningen med Nobina. Foto: Sacharias Källdén

Tanto är en av stans största parkområden och toppen var faktiskt en gammal soptipp från början. Idag kallar Isabella Maruszewsky den för "Söders hjärta". Hon och Nobina klättrar i klätterställingen som ser ut som ett stort plockepinn. På arkivbilden syns barn som leker på gräsområdet ned mot vattnet. Bilden är tagen någongång mellan 1900-1915, och barnen står alltså på platsen där det idag är kolonilotter. De älskade små trähusen fick sin plats i parken på 1920-talet och två hus finns bevarade på Skansen. Isabella hängde mest här som tonåring med sina kompisar, drack öl och badade. Och det kanske är den vanligaste nutida synen av Tanto, en park med liv.

"I somras hade vi en middagspicknick här, enkel tonfiskröra och så hade jag bakat kladdkaka. Efteråt gick vi upp och kollade på damfotbollen i Hornhuset. Det är så bra att parken är så nära pulsen. Det var första gången vi hade med våra bebisar utomhus så det var en speciell kväll." berättar Isabella.

Rålambshovsparken – svett och skrapsår

4 augusti 1944 samlas det till dans i Rålis. Foto: Yngve Karlsson

Jonathan Lee testar railsen i Rålis 2019. Foto: Sacharias Källdén

Ingen boulebar, ingen skejtpark, inga män som spelar volleyboll topless – på 40-talet var det helklädd traditionell dans som gällde. På arkivbilden syns en stor folksamling bjuda upp varandra på en dansbana av trä, något som närmast kan jämföras med dagens flock av stockholmare som kommer hit för utebion på sommaren. Nu är platsen avspärrad då staden planerar en skyfallsdamm för att ta hand om regn på ett klimatsmart sätt. Men under "lilla västerbron" rullar folk i alla åldrar ständigt fram sedan den populära skejtparken invigdes 2010. Jonathan Lee, 27 år från Seattle, USA, skejtar i parken för första gången. "Det finns ingenting liknande i USA. Coolt att de byggt skejtparken under bron så att det inte regnar på en."

Vasaparken – första cykelturen

28 augusti 1957 är det Barnens dag i Vasaparken. Foto: Åke Blomquist

2019. Georgos Gavriilidis, Melinya, 5, och Niomy, 1 är i parken varje vecka. Denna dag för att Melinya lär sig att cykla. Foto: Sacharias Källdén

Det är svårt att nämna Vasaparken utan att nämna Astrid Lindgren. Hon bodde under lång tid på Dalagatan 46 med utsikt över parken, något som gjort avtryck i flera av hennes böcker, och i parken själv: 2006 invigdes Astrid Lindgrens Terass i den östra delen. Georgos Gavriilidis, Melinya, 5, och Niomy, 1, är här varje vecka. "Det bästa med parken är att den anpassar sig till säsongen" menar Georgos. Något som Melinya håller med om. "Jag kommer ihåg när vi åkte pulka och skridskor i vintras. Det var mysigt." Just idag har Melinya provcyklat sin julklapp – en lila cykel med nallar på. Det är en bra plats att testa sig fram, då det inte kör igenom några bilar, tycker de. På arkivbilden från femtiotalet firades barnens dag med tivoli i parken. Något som familjen Gavriilidis gärna skulle vilja vara med om idag.

Humlegården – kex och snack

Barn hoppar hopprep i Humlan 12 maj 1948. Foto: Yngve Karlsson

2019 sitter Lovisa Risberg, Ellen Dahlfors och Ulrika Norman i solen, snackar om livet och käkar kex. Foto: Sacharias Källdén

"Humlan" var länge en kunglig park där det odlades bland annat humle till hovet. För att fira parkens 400-års jubileum har staden satt upp en tillfällig trädgård vid Linné-statyn för att visa exempel på det som odlades i parken förr. Intill ligger även Sveriges nationalbibliotek sedan 1878. Länge var parken stängd för allmänheten, helt öppen för folket blev den inte förrän 1869. I solen sitter Lovisa Risberg, Ellen Dahlfors och Ulrika Norman. De hänger på grässluttningen och pratar om livet med medhavda kex. "Vi brukar köpa dricka och kakor och gå hit och sätta oss. Det är skönt när man inte orkar lägga pengar på fik" säger Ulrika Norman. Alla tre lekte i parken som små, och kan känna igen sig i arkivbilden från 1948 på barn som hoppar hopprep. "Det har alltid varit en park man varit i, när man var liten för den hade de bästa gungorna, när man blev större för att promenera med föräldrarna. Det finns många träd och kullar som gör den finare än andra platta parker"

Arkivbilder

Samtliga arkivbilder kommer från Stockholmskällan. Tryck här om du själv vill söka igenom hundratals bilder på vår stad.

Dela ditt minne

Har du ett fint parkminne? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!