Musikaliskt. Hanna Bergqvist visar upp Brygghuset tillsammans med Mikael Nilsson, en av deras mest frekventa konsertarrangörer. Han är nischad på musik inom americanastilen. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms americanascen lever i Vasastan

På dagen konferenslokal, på kvällarna en av Stockholms största konsertscener för americana. Det anrika Bryggarhuset vid Odenplan lockar internationella artister från hela USA.

  • Publicerad 19:40, 10 okt 2019

För lite drygt 100 år sedan, 1914, byggdes Brygghuset på Norrtullsgatan. Då var det här ett av Stockholms största ölbryggerier. I dag är huset fortfarande levande, men bryggeriet är borta till förmån för konferensbord – och en konsertscen. 

Södra Teatern får nej om fler utespelningar

– Det blir inga konserter på rullande band, utan vi har några få utvalda per säsong som kommer och då blir det en helt annan upplevelse. Det blir en mer exklusiv känsla här, lite intimare och mer familjärt, säger Hanna Bergqvist, projektledare på Bryggarsalen som driver konferens, event och konsert i Brygghuset.

Anrikt. Den stora salen rymde tidigare ett av Stockholms större bryggerier. Foto: Sacharias Källdén

Vill hålla grannsämjan

Tjocka gardiner täcker de takhöga spröjsade fönstren. När konferenserna är slut för dagen så hängs gardinerna för, för att ljudisolera mot grannarna. Precis som alla andra konsertscener i innerstaden så måste även Bryggarsalen hålla grannsämjan god. Men här är de egentligen inte särskilt oroliga. 

Farsta ska få ny livescen – men ingen vet var

– Vi har väl haft lite diskussioner under åren men eftersom konserterna inte är vår fokusverksamhet så blir det inte så många tillfällen. De flesta artisterna har sluttid redan vid 11, och vi pratar kontinuerligt med våra grannar för att de ska kunna trivas i området, säger Hanna Bergqvist. 

Tyst. När konferenserna tar slut hängs tjocka gardiner för, det dämpar ljudet ut mot grannarna. Foto: Sacharias Källdén

Främst americana på scenen

Bryggarsalen är en konferens-, event- och konsertlokal, som grundades av Studiefrämjandet och scenen används både av Studiefrämjandets elever och externa aktörer. I dag står Bryggarsalen bland annat värd för artister inom den stil som brukar kallas americana. Mikael Nilsson driver bolaget Northern trail som bjuder in artister från hela USA att spela här i Bryggarsalen.

Kägelbanan stänger på obestämd tid

– Den musik vi spelar passar väldigt bra här inne, det är något med klangen. Det är takrymden här inne, det blir lite som en lada nästan. En väldigt fin lada, säger han. 

Bara fans i publiken

Han beskriver sina artister som inriktade på samtida amerikansk folkmusik. Americana är en bred stil som kan inkludera allt från country till bluegrass till vissa typer av rock. Bryggarsalen arrangerar inga konserter själva. Från början bokades det mycket progressiv rock och en regelbunden gäst här är jazzfestivalen i Stockholm. Lokalen tar ungefär 350 gäster, en siffra som placerar scenen i ett slags mellansegment. 

– Det blir en helt annan publik här. Går man hit på konsert så vet man oftast vilka som spelar, annars letar man sig inte hit. Det är svårare att få hit folk, men det är positivt för att de som är här, de är fans, säger Mikael Nilsson.

Historiskt. I entrén syns gamla fotografier över hur bryggeriet brukade se ut. Foto: Sacharias Källdén