SOMMARBOK. Stockholms bibliotek rustar för sommaren. Foto: Stockholms stad

Stockholms bibliotek sommarrustar för barnen

Stockholms bibliotek kraftsamlar för att möta framförallt barnen utomhus i sommar.

  • Publicerad 15:02, 18 maj 2020

Efter neddragningar och omorganiseringar så kom stängda verksamheter under coronakrisen. Men nu försöker Stockholms bibliotek blicka framåt och planerar en rad nya aktiviteter i sommar - framförallt för barnen och utomhus.

Bibblan satsar på take away-kassar med böcker

Biblioteken ska göra flera satsningar på utomhusaktiviteter för barn och unga i alla stadsdelar, samt ha uppsökande verksamheter.

En ny aktivitet är digitala bokkollon som ska ledas av sommarjobbande ungdomar under bibliotekens medarbetares vingar. Dessutom vankas det sagostunder, skrivarträffar, bokfika, filmworkshops och besök på parklekar, torg och badplatser.

Enligt staden är avstånd och säkerhet för att motverka smittspridning ledord när verksamheterna planerar sina aktiviteter.

– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda barn och unga fina läsupplevelser och roliga sommaraktiviteter, speciellt i år då många kommer att vara kvar i stan. Det blir en annorlunda sommar, men den behöver inte bli tråkig, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i ett uttalande.

Från och med 1 juni öppnar även ytterligare elva bibliotek som har varit stängda, vilket gör att 23 bibliotet kommer att vara öppna i olika omfattning framöver, enligt staden. De bibliotek som kommer hålla sommaröppet är: Bagarmossen, Bredäng, Brommaplan, Enskede, Farsta, Fruängen, Hagsätra, Hornstull, Husby, Hässelby villastad, Högdalen, Kista, Kungsholmen, Luma, Rinkeby, Skärholmen, Stadsbiblioteket, Tensta, Vällingby, Årsta, Älvsjö, Östberga, Östermalm.

Här är bibliotekens sommarsatsningar

Enskede-Årsta-Vantör, Älvsjö

Barnens bokbuss turnerar tisdagar och torsdagar v24-32. Fokus i år kommer vara i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdel, men med stopp i Järva och Farsta.

Högdalen: Aktiviteter utomhus två dagar i veckan. Sagostunder, sommarbokenaktiviteter, skapande verkstäder för mellanstadieåldern.

Älvsjö:Aktiviteter utanför biblioteket med fokus på barnfamiljer.

Årsta torg:Aktiviteter för barn som bokfika och pyssel.

Enskede: Bokkollo vecka 27 och aktiviteter i samarbete med fritidsgården.

Hagsätra:Nya aktiviteter varje vecka i samarbete med Rågsved öppna förskola, tidningsläsning och böcker på torget.

Östberga:Sommartorg Östberga med aktiviteter för barn i förskole- och mellanstadieåldern. Lajv och brädspelsaktiviteter i samarbete med fritidsgården. Tjejgruppen för tonåringar i samarbete med Idrottsförvaltningen och Lava.

Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta

Aktiviteter för barn och unga hela sommaren. Sommarboken, pyssel och tipsrundor. Rinkeby: Bibliotek på torget vecka 30-32.

Tensta:Bibliotek utomhus vecka 27-29.

Järvabadet: Besök av bibliotekscykeln.

Erikslunds parklek: Sagostunder i juli och pop up-aktiviteter i augusti.

Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen

Pop up-verksamhet med pyssel och boktips hela sommaren varje onsdag. Bokfika vecka 26-28 och 31-32. Skrivarworkshop vecka 29-30.

Farsta, Skarpnäck

Utomhuspyssel eller pysselpåsar att ta med hem. Pop up-verksamhet på gator och torg. Sommarboken. Slöjdworkshop för barn och unga.

Farsta:Hemliga skåpets sällskap träffas. Bokfika längs med linje 17.

Bagarmossen: Stockholm konst högläser med skapande för unga vuxna och vuxna

Södermalm

Bibliotek på Medborgarplatsen varje tisdag och torsdag. Poesitävling med tidningen Ponton. Bibliotekscykeln dyker upp på badplatser, parklekar och torg. Bokservice och inspiration till förskolor. Aktiviteter för barn i mellanstadieåldern utifrån sommarboken.

Östermalm och Kungsholmen

Skapande aktiviteter varje dag. Pop up-verksamhet i parker. Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket: Barn och unga får odla på taket. Bokkollo i parken. Filmworkshops Verkstad Sommarboken

Hässelby-Vällingby, Bromma

Sommarboken med tips och pyssel. Bibliotekscykeln dyker upp på torg parker och parklekar, i samverkan med stadsdelen. Sagostund för förskolebarn.

Norrmalm

Sommarläseklubb i parken för mellanstadieåldern och uppåt. Pop up-bibliotek med cykel i Vasaparken, på Vanadisbadet, på Norrtullsgatans sommartorg. Sommarboken med sagostunder, boktips, Bibblix. Tidningsläsning på terrassen när vädret tillåter.

Visa merVisa mindre