I Skanstull har skådisen Fredrik Wagner förverkligat sin dröm: en kreativ samlingsplats för filmarbetare – inspirerat av Andy Warhols The Factory. Foto: Linda Gren

Stockholms eget The Factory finns på Söder

Andy Warhols högkvarter The Factory lockade ikoner som Dali, Mick Jagger och Truman Capote till fest och dekadens i decennier. Men vad som hittills varit okänt är att konstcentret fått en, något snällare, lillebror – på Rutger Fuchsgatan i Skanstull.

  • Publicerad 08:12, 20 feb 2018

Med sina städade skrivbord och välfyllda fruktskålar ter sig källaren i Skanstull något anspråkslös i jämförelse med den mytomspunna förlagan. Här syns inte röken av vare sig flödande amfetamin eller utspillda rockstjärnor i hörnen.

– Haha, det är inte riktigt lika "smutsigt" här, nej. Däremot har jag inspirerats av den kreativa energin som fanns i The Factory, säger Fredrik Wagner.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det har nu gått sex år sedan han tog över källarlokalen och bankade upp namnet Apartment 86 på plåtdörren. Det var när han kom till Stockholm efter att ha pluggat skådespeleri i USA i många år, som idén till det konstnärliga klustret föddes.

– När man vaknade i New York och hörde sirenerna, studsade gatan fram till scenskolan med en bagel i näven och en fantastisk känsla av att allt är möjligt… Precis samma känsla hade jag när jag kom till Stockholm också. Dock upptäckte jag att många skådisar här har en negativ syn på branschen, ett mind-set av att "branschen är så liten" och "här händer inget". Men det är ju vi själva som bestämmer vilken bransch vi vill ha!

Skapar nya möjligheter

Sagt och gjort. I Skanstullskällaren har nu runt 150 skådespelare, regissörer, artister, manusförfattare – och senast till och med en youtuber – kommit och gått genom åren. Just nu är det ungefär 30 som samsas om utrymmet. Syftet, att samlingsplatsen i The Factorys anda ska föda nya projekt och samarbeten, har hittills funkat bättre än Fredrik hoppats.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stand up-komikern Elina Rietz, som knattrar på sin laptop en bit bort, håller med.

– Innan jag kom hit satt jag hemma på kammaren och skrev skämt ensam, liksom. Så himla tråkigt. Man behöver bryta mönster och bolla med andra människor.

"Jag tycker vi ska stötta varandra, se varandra som kollegor istället för konkurrenter" säger Fredrik om den annars rätt armbågs-täta branschen. Foto: Linda Gren

Tillsammans med skådespelerskan Anki Larsson jobbar Fredrik just nu med att ta fram en ny tv-serie. Foto: Linda Gren

"Ett unikum i branschen"

Skådespelaren Peter Eggers menar att Apartment 86 också gynnar karriären rent praktiskt.

– Som skådis är man ju van att jobba med en ensemble i perioder, men däremellan kan det bli jävligt ensamt. Men förutom det, så är Fredrik ett unikum i den här branschen när det gäller support. Du tipsar ju ofta mig om roller som du själv vill ha! Det är fan inte vanligt.

– Jag tycker vi ska stötta varandra, se varandra som kollegor istället för konkurrenter, säger Fredrik.

Men är det möjligt? Det finns väl trots allt väldigt få roller i Sverige?

– För mig har det i alla fall fungerat ganska bra. Vi ger någon annan energi och så vips kommer man själv framåt. Se på Cheiron-studion på 90-talet, de stöttade varandra och fick hela världen att blicka mot Sverige.

Att Södermalms The Factory är förvillande likt ett vanligt frilanskontor behöver inte vara något problem enligt Fredrik.

– Det är som jag sa, vi väljer ju vilken värld vi vill ha. Alla tycker att livet är så vackert på film. Men om vi gör livet till film blir verkligheten vacker också.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Wagner Superstars nästa?

Namnet Apartment 86 kommer från att Fredrik som 20-åring gjorde om sin lägenhet (med gatunummer 86) hemma i Jönköping till tv-studio. Under förevändningen att intervjuerna skulle vara med i en tv-show, vilket hittills inte skett, lyckades han locka dit allt från internationella rappare till fotomodeller.

The Factory var mellan 1962 och 1984 popkonstnären Andy Warhols studio i New York. Förutom konstproduktion var The Factory också vida känt för sina fester, som lockade alla från Lou Reed till Salvador Dali. Warhol knöt även till sig en samling konstarbetare, dragqueens, societetslejon och porrskådisar som under namnet "Warhol Superstars" hjälpte honom at skapa målningar.

Fredrik Wagner har tidigare bland annat setts i Dicte och är just nu aktuell i storfilmen Forget about Nick av Margarethe von Trotta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.