Bällstaån rinner genom fyra kommuner och är kraftigt förorenad. Det ska de nu bli ändring på. Foto: Lotten Engbom

Stockholms mest förorenade vattendrag ska rensas

Föroreningarna i Bällstaån är helt ohållbara. Det tycker politikerna i fyra kommuner som nu skakat hand på att få ordning på problemet. "Man ska kunna ströva längs Bällstaån och njuta av vattnet", säger Katarina Luhr (MP).

  • Publicerad 15:02, 20 okt 2017

Bällstaån som rinner genom Järfälla, Sundbyberg, Stockholm och Solna är som bekant kraftig förorenad. Det beror bland annat på smutsigt vatten från industrier och att man upptäckt att avloppsvatten runnit rakt ut i ån.

Men nu har politikerna tagit varandra i hand över kommungränserna för att tillsammans få bukt med vattenkvalitén.

– Vi måste jobba tillsammans så att vi gör rätt åtgärder. Och Stockholm ligger i slutet av ån så det spelar ingen roll om vi gör saker för vattenkvalitén här om inte de andra är med på tåget, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad och fortsätter:

– Hittills är det samordningen som har saknats, att man inte vetat vad man ska prioritera och var man ska börja.

"Kommer kosta pengar"

Men det ska det alltså bli ändring på nu. Stockholm stad har lagt 50 miljoner i en "vattenpott" (som dock ska täcka även andra vattendrag i kommunen).

– Ska jag tippa kommer våra siffror hamna inom samma marginaler som Stockholms. Det här kommer att kosta pengar, men vi har inte råd att inte göra det heller, säger Aphram Melki (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla.

Men trots samarbete får varje kommun själv betala för de åtgärder som måste göras inom kommungränsen. Totalt spår Katarina Luhr att det kommer kosta runt 200 miljoner kronor för de fyra kommunerna att helt återställa Bällstaåns vatten.

– Men då är det åtgärder som kommer behöver göras under flera år framöver, säger hon.

Kommer Bällstaån någonsin kunna bli ett vattendrag som man kan njuta av?

– Jag tror att vi kommer se rejäla förbättringar. Tanken är att man ska kunna ströva längs Bällstaån och njuta av vattnet.

Det här ska göras för Bällstaån

Nya dagvattenanläggningar i Spångadalen

Utjämningsmagasin, Bromstens bollplan

Rena dagvatten från Ulvsundaleden

På Järfällasidan jobbar man med att hantera problemen med att Bällstaån svämmar över.

– Vi håller på att anta en vattenplan där vi ska fokusera på var riskerna för översvämning finns. Vi vill bygga 14 000 lägenheter i samband med Barkarbystadens tunnelbana. Då måste vi tänka till så inte bostäderna landar i översvämningszonerna och gör de det måste vi till med åtgärder som gör att vattnet rinner någon annanstans, säger Aphram Melki (C).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29