Daniel Helldén (MP) presenterade stadens nya lånecykelsystem med Carl Vernersson, affärsområdeschef på Voi tidigare i år. Nu är det osäkert om de cyklarna kommer rullas ut. Foto: Michael Toll

Stockholms nya hyrelcyklar kan stoppas

Förvaltningsrätten ger Stockholms stad bakläxa för upphandlingen av de nya hyr-elcyklarna.

  • Publicerad 11:28, 29 okt 2019

I maj presenterade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att elsparkcykelbolaget Voi i samarbete med UIP Holding vunnit upphandlingen av stadens nya hyrcyklar. 7 500 hyrbara elcyklar och 500 lådcyklar skulle rullas ut i både innerstad och ytterstad. Men det överklagades av förlorande företaget Marfina, vars anbud bland annat innehöll 5 150 elcyklar.

Stockholms nya lånecykelsystem överklagat

Och nu ger Förvaltningsrätten företaget rätt och staden bakläxa, vilket DI Digital var först att berätta.

Enligt Förvaltningsrätten skulle staden ha ratat Vois och UIP:s anbud eftersom det inte uppfyllde stadens egna krav på "teknisk och yrkesmässig kapacitet" och att delar av underlaget var på engelska och norska.

Både Voi och staden menar att de uppfyller kraven, en bild alltså rätten inte delar då de i domen skriver att upphandlingen ska rättas.

"Det innebär att en ny anbudsutvärdering ska göras där anbudet från VOI och UIP inte ska beaktas", skriver rätten i domen.

Oklar framtid

Vad som händer nu återstår att se. Enligt trafikkontoret tittar de på domen och utvärderar hur de ska gå vidare. Även Voi kan ha rätt att överklaga enligt staden, och de menar att slaget inte är över, enligt DI Digital.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till Kammarrätten innan den 18 november.

"Det krävs dock prövningstillstånd i kammarrätten så det är långtifrån säkert att en klagan kommer att prövas", uppger Johan Sundman, projektledare på trafikkontoret.

Klart är att de nya hyrcyklarna kommer att försenas mot den första förhoppningen, om att de skulle kunna rullas ut i början av nästa år.

"Jag törs inte gissa på om hur det kommer gå nästa år men det tidigaste vi kan ha cyklar ute nu är 1 juni nästa år", skriver Johan Sundman.

I år har Stockholm inte haft några lånecyklar eftersom även den förra upphandlingen överklagades. Då valde staden att göra om den.