Glada miner när Daniel Helldén (MP) presenterade stadens nya lånecykelsystem med Carl Vernersson, affärsområdeschef på Voi. Nu är upphandlingen överklagad. Foto: Michael Toll

Stockholms nya lånecykelsystem överklagat

Det förra nya lånecykelsystemet stoppades efter tvist i domstol. Nu är stadens nya upphandling för lånecyklar överklagad.

  • Publicerad 07:35, 13 jun 2019

28 maj basunerade staden ut att elscooterbolaget Voi i samarbete med UIP Holding vunnit upphandlingen av det nya lånecykelsystemet i Stockholm.

Stockholm satsar på 7 500 låne-elcyklar

7 500 elcyklar och 500 lådcyklar, tillgängliga dygnet runt, året om och i både inner- och ytterstad fanns bland annat i det vinnande budet.

Förhoppningen var att de skulle börja ställas ut i början av nästa år, men nu är den tidplanen oklar.

Enda brasklappen när upphandlingen presenterades var att någon överklagade den inom tio dagar vilket nu den förlorande parten, Marfina, gjort enligt Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

De anser bland annat att Vois bud inte uppfyller de tekniska eller yrkesmässiga kapacitetskraven och att anbudet därför borde ha ratats av staden.

Beskedet: Stockholms lånecyklar skänks bort

Nu är det upp till Förvaltningsrätten att ta ställning enligt Malinda Flodman.

"Vi vet inte hur lång tid det tar men gissningsvis några månader i alla fall", skriver hon i ett uttalande.

Hur det kommer att påverka tidplanen för när Stockholmarna kan få chansen att testa ett nytt lånecykelsystem är oklart i dagsläget.

Först måste Förvaltningsrätten säga sitt, även det beslutet kan sedan överklagas.

"När ett avtal väl är påskrivet, vilket alltså inte kan ske förrän Förvaltningsrätten kommit med sitt avgörande, så har lånecykeloperatören sex månader på sig att få cyklarna med mera på plats. Undantaget om slutet av den sexmånadersperioden infaller mellan december och mars. I så fall ska allt vara på plats 1 april istället." uppger Malinda Flodman.

Stockholm stod utan lånecyklar i år sedan även sedan den förra upphandlingen för ett lånecykelsystem överklagades och staden förlorade.