Larsboda. Livsmedelscentret i Larsboda enligt en tidig visionsbild. Foto: Stockholms stad

Stockholms nya livsmedelscentrum står still

3 000 arbetsplatser i Farsta försvann med Telias flytt. Att företag från Slakthusområdet skulle flytta till ett nytt livsmedelscentrum i Larsboda skulle skapa nya arbetsplatser i stadsdelen. Huruvida det kommer ske är i dagsläget högst oklart.

  • Publicerad 17:00, 21 mar 2019

– För att det ska vara värt krävs att minst 65 procent av ytorna hyrs ut. Men allt talar för att det blir av. I höst bör det vara klart hur många som flyttar dit.

Så sa dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) till StockholmDirekt för ett knappt år sedan om planerna för ett nytt livsmedelscentrum i Larsboda. Sedan dess har både en höst (med maktskifte i Stockholms stad) och en vinter har passerat utan några besked.

Det som hänt är att fastighetsbolaget Atrium Ljungberg i januari i år tecknade ett avtal med staden om att utveckla Slakthusområdet, och därmed omlokalisera de nuvarande företagen som i och med det inte kan vara kvar.

Ovisst kring nytt livsmedelscentrum i Farsta

Där kan Larsboda var ett alternativ, men i teorin även fastighetsbolagets övriga bestånd av lokaler i staden. Diskussioner med hyresgästerna som behöver evakueras ska ha påbörjats i höstas, enligt ett pressmeddelande från augusti 2018.

När vi når Stockholms stads fastighetskontor menar man att det är Atrium Ljungberg som numer till fullo äger frågan, och att det därför är de som ska uttala sig. Men inte heller de vill ge några besked utan har bett att få återkomma "senare i vår" om de "diskussioner som förs".

Den lokala politiktoppen, Farsta stadsdelsnämnds ordförande Lars Jilmstad (M), är besviken på hur det hela hanterats.

– Det återstår att se var det här landar, men vi är kritiska till hur det här gått till och känner till att företagare känner sig besvikna. Jan Valeskog lovade saker och ting men vi vet ännu inte vad som händer. Vi behöver fler som arbetar och inte bara bor i Farsta, säger Lars Jilmstad (M).

Nuvarande högsta ansvarig politiker, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) avböjer genom sin pressekreterare att kommentera läget för Larsboda livsmedelscentrum.