Tar form. Sthlm 01 kommer att ha två entréer, en på plan två med ingång från Hammarby allé och Sjöstan och och en på plan sex med ingång från Hammarbyhöjden och Gullmarsplan. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms nya skyskrapa tar form

Stockholms nya höghus Sthlm 01, vid Gullmarsplan, börjar ta form. Tre stora hyresgäster är klara och byggherren Skanska söker nu fler som vill flytta in.

  • Publicerad 16:30, 21 aug 2019

Bygget av det nya höghuset Sthlm 01, som står intill Gullmarsplan, i Hammarby sjöstad, löper på enligt plan. Nu är man snart klar med fasaden till samtliga 27 våningsplan. Med sina 102 meter blir det en av Stockholms högsta byggnader. Utsidan består av aluminium och glas och huset är format som en treudd med tre spetsar som ökar i volym högre upp.

– Vi är väldigt nöjda. Byggnaden har varit tekniskt utmanande på grund av sin höjd, men även sin grundläggning då huset står på Stockholmsåsen. Det är dock väl förankrat i berget, säger Magnus Hellsten, projektchef på Skanska Fastigheter Stockholm.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/bygget-igang-har-far-stockholm-ny-skybar/repsbv!0lX5vtj6huhDI4v@AKl6Cw/?fbclid=IwAR1Cpi78YzU8iaqGc5jo4t3MFXSWYj9RP1H5Uaf56GYec9UJbTRx7c4djE4

Tre hyresgäster klara

Kontorshuset kommer att ha plats för cirka 2 000 personer och Skanska vill få dit ”innovativa företag i branscher som gaming, IT, mode, reklam, media och musik”.

– Det finns ett intresse bland företag och vi jobbar på för fullt med uthyrningen. Skrapan börjar synas mer nu och allt fler pratar om den.

En hyresgäst, som tidningen berättade om i våras, är krögaren Niklas Ahlbom, som ska driva takbaren och restaurangen. En annan är företaget Spaces som kommer att disponera plan 6-10 och driva en form av kontorshotell för mindre företag. Ytterligare en stor hyresgäst är klar som ska ha två våningsplan, enligt Magnus Hellsten, men vilka det är kan han inte gå ut med ännu.  

Sthlm 01 ska vara klart för inflyttning sommaren 2020.

Ny byggs Sjöstans första skrapa