Skyltarna som trafikkontoret har satt upp gillas inte Foto: Sacharias Källdén

Stockholms omstridda cykelskyltar stoppas

Stadens grepp att tillåta cykling på vissa enkelriktade gator genom ny skyltning nobbas av Transportstyrelsen.

  • Publicerad 14:20, 20 feb 2020

Det var i juni förra året som Länsstyrelsen upphävde Stockholms stads nya cykelregler där man på att stort antal enkelriktade gator tillåter dubbelriktad cykling. Det strider mot regelverket menade de. Upphävandet kom efter en överklagan från en privatperson och gällde 357 platser i staden.

Här kritiserar Daniel Helldén (MP) dagens besked

Stadens populära cykelskyltning upphävs

Staden överklagade länsstyrelsens besked till Transportstyrelsen och idag kom beskedet: de går på samma linje. Reglerna, och därigenom, skyltningen får nej. Staden har inte rätt att tillåta cyklande i båda riktningar på enkelriktade gator.

Det innebär att staden nu måste upphäva de lokal trafikföreskrifterna som cykelreglerna berör, vilket är på 357 platser.

”Fordon som färdas på en enkelriktad gata ska vid vänstersväng ligga så långt till vänster på körbanan som möjligt. Det är samma del av körbanan där även cyklisten ska färdas i motsatt riktning, om det vore tillåtet med kommunens regler." skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Till StockholmDirekt uppger Transportstyrelsens utredare Lars Hammar att brott mot vägmärkesförordningen är belagt med böter och kontrolleras av polismyndigheten.

Stadens populära cykelskyltning upphävs

Men när skyltarna åker ner, eller hur staden ska agera är oklart.

– Vi har precis fått det här beskedet. Vi måste sätta oss ner och prata ihop oss innan vi tar beslut om hur vi går vidare, säger Erik Söderberg, kommunikationsansvarig på trafikkontoret.

Transportstyrelsens beslut kan inte överklagas.


Fotnot: I ett första pressmeddelande uppgav ett uttalande där transportstyrelsens utredare Lars Hammar uppgav att "det är viktigt att värna om cyklisternas säkerhet.” Detta har nu tagits bort.