PROTEST. Idag ska Bzzt köra sina podtaxis olagligt i bussfilerna för att protestera. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms podtaxi-förare ut i massprotest

Fullt med podtaxis – olagligt körandes i bussfilerna. Idag gör bolaget Bzzt en protestaktion för att få staden att ändra definitionen av taxi.

  • Publicerad 11:45, 22 nov 2018

De små podtaxi-mopederna slog igenom med dunder och brak i staden för drygt 1,5 år sedan. Bolaget själva lanserar sig som ett "billigt, snabbt och utsläppsfritt" taxibolag. Men så ser inte lagen och staden på det. Som taxi alltså. I alla fall inte fordonen, då de rent juridiskt inte är en taxi utan klassade som EU-moppar.

När klassiska taxibolagsbilar tillåts köra i kollektivkörfält så portas taxipodarna enligt Bzzt eftersom staden har bestämt att bussfilerna bara får användas av bussar, motorcyklar och taxibilar.

Det tycker Bzzt är orättvist och menar att staden skulle kunna ändra sina lokala trafikföreskrifter för att låta dom köra i bussfilerna också. Enligt bolaget har de pratat med "tjänstemän, politiker och opinionsbildare och till och med regeringen" utan att någon regeländring har skett.

Pod-taxin gör succé i Stockholm – nu blir de ännu fler

Så nu, idag torsdag, mellan klockan 11-14 kommer podtaxi-mopparna köra i bussfilerna olagligt. Bolagets vd, hoppas de åker fast.

– Det känns inte som att vi har nåt val längre. Så idag tänker vi helt enkelt köra i bussfilerna. Överallt i city, under tre timmar mitt på dagen. Förutom att det kommer kännas bra, så hoppas vi faktiskt lite på att åka fast. För det kanske krävs en rättssak för att Stockholms stad ska vakna, säger Sven Wolf, VD för Bzzt Stockholm i ett uttalande.

Detta gäller

Enligt trafikkontoret är inte bolagets fordon "inte registrerade som yrkestrafik i vägtrafikregistret och kan därför inte räknas som taxi i lagens mening."

Enligt trafikförordningen får ett kollektivkörfält endast användas av "fordon i linjetrafik samt, om körfältet eller körbanan är beläget till höger i färdriktningen, cykel och moped klass II."

Även taxi och färdtjänstfordon har bedömts vara tillåtna "med hänvisning till att de kompletterar kollektivtrafiken"

Kommuner kan däremot med stöd av trafikförordningen göra avvikelser i bestämmelserna för kollektivkörfälten. Det ska i såna fall framgå av tilläggstavla på platsen.

Det finns även generella undantag av vilka fordojn som får använda kollektivkörfälten, som till exempel auktoriserade bevakningsföretag i samband med transport av egendom, Kriminalvårdens fordon samt Säkerhetspolisens fordon.

"Undantagen gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas." enligt trafikförordningen.