Stockholms skattepengar betalade SD:s kritiserade tunnelbanereklam

Det kostade Sverigedemokraterna 462 000 kronor att tapetsera Östermalmstorgs tunnelbanestation med sitt anti tiggeri-budskap hösten 2015. Pengarna kom från Stockholms stad.

  • Publicerad 07:01, 22 nov 2016

Det var hösten 2015 som Sverigedemokraterna köpte ett stort antal reklamytor av SL för att kunna tapetsera Östermalmstorgs tunnelbanestation med texter som ”sorry about the mess here in Sweden” och ”we have a serious problem with forced begging” samt en stor bild på människor som sover på gatan.

Det resulterade i starka protester och fick även ett rättsligt efterspel då ett antal personer greps och åtalades för att ha rivit ner affischer.

LÄS ÄVEN Kritik mot SL för SD-kampanj

Kampanjen väckte inte bara anstöt hos många stockholmare – den betalades också med skattepengar.

Det framgår av SD:s redovisning av hur man använt det kommunala partistödet för 2015, som StockholmDirekt tagit del av.

Kommunala kampanjpengar

Av de totalt 2,7 miljoner kronor som Sverigedemokraterna fick i kommunalt partistöd 2015 använde partiet drygt 888 000 kronor till stora kampanjer.

Utöver affischeringen på Östermalmstorg – som kostade 462 000 kronor – använde SD nästan lika mycket partistödspengar till ett utskick med krav på en folkomröstning om flyktingmottagandet som delades ut till alla hushåll i Stockholm.

Enligt Per Ossmer, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, var kampanjerna lyckade. I synnerhet den senare.

Den blev en sorgesak i och med att den revs ner första dagen, men blev väldigt lyckad mediemässigt. Den uppmärksammades stort även i internationella medier och det finns uppgifter på att den skulle motsvara 53 miljoner i reklamvärde. Kampanjen var säkert en av anledningarna till att vi blev så stora i opinionsmätningarna den hösten, säger Per Ossmer.

Är det rimligt att använda ett lokalt partistöd till en kampanj på engelska?

– Ja, jag anser att det faller inom ramen. Har revisorerna några synpunkter får de komma igen, säger Per Ossmer.

Det lär de inte ha.

Enligt kommunallagen, där det kommunala partistödet ytterst regleras, får kommuner och landsting ge ekonomiskt bidrag till politiska partier för att stärka deras ställning i den kommunala demokratin.

LÄS ÄVEN Flera motaktioner mot SD-kampanj

Enda kravet för att få pengar är att partiet ska vara representerat i kommunfullmäktige – samt att man redovisar hur partistödet har använts. Innehållet i eventuella kampanjer ska en kommun inte lägga sig i, säger en expert på SKL, Sveriges kommuner och landsting, till StockholmDirekt.

"Det är suspekt"

En av de tre personer som nyligen blev dömda av tingsrätten att betala 28 000 kronor i skadestånd till Sverigedemokraterna för att ha rivit ner SD-affischerna på Östermalmstorg, säger så här om beskedet att kampanjen betalats via kommunalt partistöd.

– Först får de betalt via skattepengar för att göra den här kampanjen, sedan påstår de sig vara skadade och ska ha ännu mer pengar genom att driva rättssak. Det är suspekt, säger han till StockholmDirekt.

LÄS ÄVEN Nytt förslag: Förbjud reklam på tunnelbana, bussar och sjukhus

Domen har inte vunnit laga kraft och kan komma att överklagas.

Per Ossmer är inte nöjd med domslutet.

– Att få 28 000 av de 462 000 kronor vi krävt i skadestånd går inte att vara nöjd med, säger han.

Alla nio partier i stadshuset har använt delar av sitt partistöd för att bilda opinion och göra kampanjer. Vanligaste utgifterna är lokalhyra, sparande inför kommande valrörelse samt bidrag till partiorganisationer.

Så här mycket fick alla partier i stadshuset i kommunalt partibidrag 2015:

Socialdemokraterna

9 472 000 kronor

Moderaterna

8 464 000 kronor

Miljöpartiet

6 488 000 kronor

Vänsterpartiet

4 250 000 kronor

Liberalerna

3 877 000 kronor

Sverigedemokraterna

2 758 000 kronor

Feministiskt initiativ

1 639 000 kronor

Kristdemokraterna

1 266 000 kronor

Centerpartiet

1 639 000 kronor

Partistödet består av ett grundstöd per parti på 520 000 kronor per år plus 373 000 kronor per mandat och år.