Grönt. Enligt ett förslag till ny matstrategi för Stockholms stad ska alla skolor och äldreboenden servera mindre kött framöver. Foto: Mikael Andersson

Stockholms stad ska servera mindre kött

Stadens skolor ska servera mindre kött. Det enligt ett förslag som ska klubbas nästa vecka.

  • Publicerad 18:30, 9 okt 2018

Förlaget, som ska klubbas i miljö- och hälsoskyddsnämnden 16 oktober, handlar om matupphandlingarna som görs i staden och gäller maten som serveras både på förskolor, skolor, äldreboenden och andra kommunala serviceinrättningar.

Exakt vad som kommer hamna på tallriken är för tidigt att säga. Klart är i alla fall att köttet ska minska. Men med hur mycket vill Jon Möller inte spekulera i.

Stockholmarna måste laga bättre mat – staden ger ut kommunal kokbok

– Det handlar inte om ett förbud utan om att kombinera måltiden så att vi minskar köttets mängd, så att köttet blir en mindre ingrediens. Nivån kan vi inte säga något om just nu. Vi tror vi kan minska en del och ändå ha god mat, men inte hur mycket, säger han.

Hårdare krav

Strategin handlar också om typen av kött som används. Det ska bli mer kyckling och fisk och mindre nötkött, samt hårdare krav på djurskyddshållning och användning av antibiotika i livsmedelsproduktionen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det gäller alla stadens verksamheter, men i första hand kommer det fokuseras på vardagsmåltiderna i förskolor, skolor, gymnasium och på äldreboenden.

– Här finns det olika behov som man behöver ta hänsyn till. Man har till exempel olika behov av näring om man är ett förskolebarn och om man är äldre. Men det finns ändå många gemensamma saker i hur man äter och vad man äter inom de olika verksamheterna, säger Jon Möller.

Hur förslaget kommer tas emot av nämnden har han ännu inte fått några indikationer på.  

– Men jag tror de flesta är intresserade av en matstrategi och en så här övergripande strategi tror jag att de flesta ställer sig bakom. Sedan blir det säkert diskussioner om hur det ska implementeras i verksamheterna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android