Johan Giese och Homkrai Preepoon har tillsammans Hurricane Records, en nyöppnad vinylbutik vid S:t Eriksplan. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms stora vinylstråk växer

Stockholms vinylbutikstätaste stråk har fått ännu ett tillskott. Och det går bra för flera skivhandlare i området.

  • Publicerad 20:00, 6 apr 2019

Klassiska skivstråket i Vasastan har fått ytterligare en butik. Hurricane records har haft öppet ett par månader men har redan fått god respons, både från andra skivhandlare i området och kunder.

– De på Record hunter kom förbi med en flaska champagne när jag öppnade och från Nostalgipalatset har de också varit här och frågat hur det går. Det finns väl runt 13-14 skivhandlare inom en liten radie här och det finns inte en enda jag tycker illa om, säger Johan Giese som har Hurricane records tillsammans med sin sambo Homkrai Preepoon.

Han började sälja skivor på Tradera på nätet 2005.

– Då hade jag ett åkeri samtidigt och var hobbysäljare parallellt. Men omsättningen från skivförsäljningen ökade och jag kände att jag ville satsa på det helt och hållet. Så 2014 sadlade jag om och sålde sommarhuset i Thailand, säger Johan Giese.

Vinylen ger vinst i Vasastan

Till att börja med fokuserade han på internetförsäljningen av skivor men i slutet av förra året var det dags att satsa på en lokal. Nu har han öppnat Hurricane records som säljer och köper vinylskivor på S:t Eriksgatan i hörnet S:t Eriksplan där det tidigare låg en hälsokostbutik.

– Vi ville ha en butik just i ett stråk där det händer mycket. Hit kommer ju skivhandlare från hela norra Europa med sina kartor. Det är en ära att få vara här, det känns som att jag har haft tur, säger Johan Giese.

Atlas records som tidigare låg i lokalen precis intill nya Hurricane records ligger numera på S:t Eriksplan. Micke Bofält flyttade efter att hyresvärden höjde hyran med 100 000 kronor om året. För ett år sedan när han precis flyttat såg det dystert ut. Få hittade till den nya lokalen. Men nu har det svängt.

– Det har börjat släppa lite och folk hittar hit. Fredagar är stora "vinyldagen", då kommer folk och handlar inför helgen. Jag tycker att det är kul att det har öppnat en till butik i skivstråket. Jag tror att det drar ännu mer folk hit även om det såklart också innebär en viss konkurrens, säger Micke Bofält.

Efter kraftig hyreshöjning – nu förlorar "vinylgatan" en butik

Christer Björsson som har Record Hunter vid S:t Eriksbron välkomnar också nykomlingen. Han säger att vinylen är "på toppen" nu.

– Det är svårare att få tag i skivor än att sälja. Det är så många privatpersoner och butiker som är ute och letar. Konkurrensen hårdnar, men det är alltid kul med en till butik på gatan. Kan vi behålla affärerna på den här sidan av stan är mycket vunnet. Jag ser alla som kolleger som man kan fika och snacka med, säger Christer Björsson.