AVVECKLAS. På asylboendet i Farsta har många aktiviteter hållits för de 500 personer som bor där. Nu har Migrationsverket beslutat att stänga ned. Foto: Karin Nilsson

Stockholms största asylboende stänger – boende tvingas flytta till Kiruna

Asylboendet i Farsta ska avvecklas. Redan om en vecka flyttas 150 boende från sitt hem - vissa hela vägen till Kiruna.

  • Publicerad 07:00, 10 nov 2016

I dag bor ungefär 500 asylsökande på hotellet som gjorts om till asylboende i Farsta. Men snart är de långt färre. Migrationsverket har nämligen beslutat att flytta 150 av dem som bott på boendet via så kallade tilläggsplatser - med bara en veckas varsel.

– Det stämmer. De här platserna stänger vi ned när behovet inte längre finns. Vi försöker informera om flytt så fort vi kan, men det är samtidigt en balansgång. I det här fallet valde vi att vänta med beskedet tills vi visste var de skulle flytta, för att kunna vara så tydliga som möjligt, säger Jonas Krantz, sektionschef på Migrationsverket.

LÄS OCKSÅ: Slutskördat för asylodlarna i Sköndal - nu stängs asylboendet

Många av de boende kommer flyttas hela vägen till Kiruna.

– Vi ser till att utnyttja de platser som finns nationellt, det är en ekonomisk fråga, säger Jonas Krantz.

LÄS OCKSÅ: Brinnande träkors mitt emot Farstas asylboende:"Riktig Ku Klux Klan-stil"

Migrationsverket poängterar också att de asylsökande aldrig är tvingade att flytta, eftersom det står de boende fritt att själva lösa boende på egen hand.

Avvecklas helt i maj

Migrationsverket håller just nu på att avveckla flera asylboenden runt om i landet, eftersom det nu kommer färre asylsökande till Sverige än tidigare. Fram till januari 2017 ska totalt 7000 boendeplatser försvinna. Asylboendet i Farsta får dock vara kvar lite längre än så, då kontraktet förlängts till maj 2017.

– Om inget förutsett sker så kommer det då att avslutas, säger Jonas Krantz.

Kritisk mot agerandet

Lisa Ödmark som bor i Enskede har under det senaste året umgåtts mycket med en afghansk familj som bor på hemmet. Hon är mycket kritisk till Migrationsverkets agerande.

– Mamman väntar barn om bara några veckor och de två sönerna går i skolan och spelar i fotbollslag sedan ett år tillbaka. De är helt förkrossade. De har etablerat sig här, går i skolan och har fått vänner. Hur kan man inte ta hänsyn till det och låta dem stanna när boendet ändå är kvar till i maj? Att riva upp barns tillvaro flera gånger i onödan är inte värdigt.

Men enligt Migrationsverket är det inte ett alternativ att låta några vara kvar.

– I största möjliga mån försöker vi ta hänsyn till de som har jobb eller barn som går i skola i området men ibland är det tyvärr inte möjligt, säger Jonas Krantz.

Sopor och fulparkering istället för husbygge

Nyheter Nya bostäderna ska vara klara i vår – bygget har inte ens startat Ett bostadsbygge vid Solbergaskogen ska stå färdigt i mars men har inte ens påbörjats. I stället dumpas sopor på tomten som tagits över av fulparkerade bilar.onsdag 22/1 20:00