Christopher Williams fångar främlingar på stan till sitt projekt @sthlmstrangers. Foto: Claudio Britos

Stockholms svar på Humans of New York

Intresset för fotografi och människor fick Christopher Williams att starta projektet Sthlm Strangers, en lokal variant av Brandon Stantons projekt Humans of New York. Genom att stoppa främlingar på stan för ett porträtt, får han en inblick i stockholmarnas vardag där de lever den – på gatan, på bussen, i parker och på torg.

  • Publicerad 11:59, 2 aug 2019

"Allt började på Vasagatan under mina lunchraster. Jag har alltid tyckt att människor inte riktigt vill interagera med en. Att man fastnar i sin telefon eller i sin bubbla av komfort. Jag vill visa att man kan börja prata med en främling om vad som helst. I tunnelbanan, på perrongen eller som jag, på lunchrasten runt Vasagatan. Efter positiva kommentarer på mina bilder började folk undra mer om personerna jag fotat. Då valde jag att lägga till en fråga: Om du under en period från ditt vardagliga liv i stället kunde göra eller fördjupa dig i något annat, vad skulle det vara? På så vis kunde jag under några minuter gå in djupare i personens vardag. 

Brandon Stantons styrka i projektet Humans of New York är hans förmåga att få till det personliga samtalet med människor han precis träffat.

Tvivel finns alltid när jag ska ut och fota. Det kan vara att platsen inte känns rätt, ljuset eller negativa tankar. Men efter första mötet med en främling släpper oftast alla tvivel. Jag tvingar mig själv att bara göra det. När man bara kör så har man inte något man ångrar i efterhand. Det värsta som kan hända är att jag får ett nej.

Stranger #125. ”Han satt och drack kaffe och läste vad jag trodde var ett plugghäfte men som visade sig vara ett manus för en pjäs på Dramaten där han hade huvudrollen.” Foto: Christopher Williams

Stranger #168. ”Vi kom in på ett samtal kring hennes passion för mat, kost och om hennes arv hon värnar om”. Foto: Christopher Williams

Jag började och fortsätter med det här för mitt genuina intresse för fotografi. Jag kommer ihåg när jag hade haft min kamera i flera år utan att se någon förändring i mina bilder. Jag blev frustrerad och kände mig tvungen att hitta något nytt att fota. Jag analyserade vilka bilder jag gillade att ta och att själv titta på, och hamnade då i en fas där jag försökte hitta människor som ville ställa upp på att bli fotograferade. Efter massor med nej från människor i min närhet och modellsidor online, kände jag att nu fick jag vara mer rationell.

Det var massor med nej i början. Men jag tror att det var min intention och den personliga utvecklingen som fick mig att fortsätta.

Stockholmarnas stora passion är att få utlopp för sin kreativitet i olika former, oavsett om det är via teater, musik eller bara att pyssla med något. Det mest tydliga jag kommer ihåg är när jag mötte en främling som ville börja dreja, något hon alltid velat göra men inte haft tid att komma igång med. Efter bara några veckor såg jag på Instagram att hon börjat. Oavsett hur mycket tid eller måsten vi har i vår vardag, kan vi fortfarande testa något nytt och sträva efter att utveckla oss själva".

Se mer på @sthlmstrangers

Namn: Christopher Williams.

Instagram: Sthlmstrangers

Yrke: Support engineer.

Ålder: 34.