Området vid Katarina Bangata mot Götgatan är en av platserna som ska få sig en upprustning under det kommande året. Foto: Mostphotos

Stockholms torg ska rustas upp – staden satsar tio miljoner

Stockholms stad satsar tio miljoner kronor på att rusta upp sex torg i Stockholm som i dag upplevs som otrygga eller bortglömda. Här är platserna som har valts ut.

  • Publicerad 10:57, 29 maj 2020

Med start i år ska Stockholms stad påbörja en upprustning av ett flertal torg runt om i staden som i dag bedöms som otrygga eller nedgångna.

Totalt har tio miljoner kronor avsatts för ändamålet och ärendet, som tagits fram av den grönblå majoriteten i stadshuset, ska nu klubbas i trafiknämnden den 11 juni.

– Det här är åtgärder för att snabbt fräscha upp och förbättra platser i staden som idag kan upplevas som otrygga eller bortglömda, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), i en kommentar.

Sex torg har valts ut

Totalt sex torg i Bromsten, Akalla, Rågsved, Södermalm och Hässelby har valts ut i samråd med polisen och stadsdelsförvaltningarna där man bland annat har tittat på utlåtanden från trygghetsvandringar och den dagliga driften av platserna.

Målet är, enligt Daniel Helldén, att bidra till att förbättra framkomligheten i staden generellt och att bidra till en förbättrad trygghet.

– Med enkla och snabba medel ska vi se till så att de här platserna i Bromsten, Akalla, Rågsved, Södermalm och Hässelby blir bättre för stockholmarna, säger Daniel Helldén.

Om beslutet godkänns är det första gången stadens torg får ett eget investeringsprogram, enligt Stockholms stad.

Torgen i Stockholm som ska rustas upp

Akalla Bussterminal: Åtgärder för att försvåra nedskräpning från fåglar, förbättrad belysning, nya bänkar och nya skräpkorgar.

Norra Akalla Torg: Upprustning med bland annat bättre belysning och förbättrad skyltning.

Katarina Bangata (Södermalm): Upprustning av ytan mellan gatudelarna närmast Götgatan, som idag upplevs som otrygg och ogästvänlig.

Bromstensplan: Upprustning av torget för att få bättre sikt, ta bort dolda hörn samt hindra olovlig körning på torget. Torget byggs om med förhöjd kantsten mot gata samt möblering och utrustning som gör att man inte kan köra upp på torget.

Ormängstorget (Hässelby): Montering av planteringsräcke för att skydda planteringarna från olovlig körning.

Rågsveds centrum: Byte av bänkar och byte av trädstöd.

Visa merVisa mindre