Uteservering. Stockholms stad vill hjälpa till så att krogar och kaféer får igång sina verksamheter i coronatider. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms uteserveringar får öppna tidigare

En tidig vårsäsong kan vänta för Stockholms uteserveringar. Under fredagen kom Stockholms stad med beskedet att de lättar på bestämmelserna för att stötta krogar och kaféer som drabbats hårt i coronatider.

  • Publicerad 14:51, 20 mar 2020

Polisen hanterar tillstånden och handläggningen påskyndas

De senaste dagarna har flera av Sockholms restaurang- och kaféägare vittnat om hur rädslan för att drabbas av coronavirus och att många sitter hemma och jobbar har slagit hårt mot verksamheterna. Situationen har tvingat många att varsla personal och skära ner.

Nu vill Stockholms stad hjälpa till genom att tidigarelägga säsongen för uteserveringar, för att få igång verksamheten.

De verksamheter som redan har fått tillstånd att öppna sina uteserveringar från den 1 april kan höra av sig till polisen för att få göra det tidigare, uppger staden i ett pressmeddelande.

"Stockholms stad har antagit ett generellt beslut om att bevilja tidigareläggning så du behöver bara meddela polisen ditt diarienummer. Polisen hanterar tillstånden och handläggningen påskyndas", skriver staden på sin sajt.

Går att pausa

De som i stället vill senarelägga öppnandet av sin uteservering kan meddela polisen att de ska pausa tillståndet vilket innebär att krögaren inte faktureras under pausen.

De tidigarelagda tillstånden gäller för samma yta som tidigare beviljats och serveringstillstånd för alkohol gäller även vid tidigarelagd öppning.