Stockholmsbudgeten sågas av de borgerliga partierna

Fel väg för Stockholm och för lite pengar till skolan. De borgerliga partierna är inte imponerade av de rödgrönrosas nya budget för Stockholm.

  • Publicerad 14:45, 14 okt 2015

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har presenterat Stockholms stads budget för nästa år – och nu kommer kritiken från oppositionen som ett tidsinställt brev i inkorgen.

Moderata oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser att budgeten inte ”svarar upp mot de behov Stockholm står inför”.

Leverera mera

Målet på 40 000 bostäder till 2020 räcker inte, enligt Anna König Jerlmyr.

– Det finns inga skrivningar om hur man ska klara målen när det gäller bostäder. Det räcker inte med siffror, nu gäller det att leverera, säger hon.

Lotta Edholm anser att den största bristen är att den höjningen av schablonbeloppet i skolan – alltså potten pengar per barn – är för låg för att göra någon verklig skillnad.

– Framförallt är jag bekymrad över gymnasieskolan, säger hon och lägger till att den enda stora satsningen som hon ser det görs på de kommunala byråkratin.

Förskola

Kristdemokraterna är kritiska till att barn till föräldralediga ska ha rätt till heltid i förskolan, jämfört med de 30 timmar per vecka som gäller idag.

– Helt fel prioritering i ett läge då barngrupperna redan är stora, säger Erik Slottner (KD) i ett sms.

Centerpartiets Karin Ernlund (C) anser att satsningarna på klimat och jobb är för få.

– Med vänstermajoritetens politik riskerar Stockholm att förlora sin plats som både tillväxtmotor och internationell miljöförebild, säger hon ett pressmeddelande.

Säger nej till höjd skatt

Samtliga borgerliga partier anser att skattehöjningen på 22 öre mycket dålig.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.