Tränar. I slutet av juni åker Stockholmsflickorna till Italien för att uppträda. Foto: Jannie Flodman

Stockholmsflickorna dansar med bollar

"Bollgympa" eller dans med bollar. Det är inte helt lätt att beskriva sporten som Stockholmsflickorna utövar varje vecka i Eiraskolans gymnastiksal. Snart åker de till Italien för att uppträda på festival.

  • Publicerad 08:30, 26 maj 2018

Josefin Hägglund, 18, är en av de äldsta i sin grupp. Hon har varit med i Stockholmsflickorna två tredjedelar av sitt liv och tränar två gånger i veckan.

– Jag har alltid dansat mycket, det här liknar dans men är något annat, säger Josefin Hägglund.

Vad är det då egentligen som Stockholmsflickorna gör?

– Ibland säger vi bollgympa men det är mer slang, säger Josefin Hägglund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Man kan säga att det är en variant av jonglering med dans, säger Maria Lindberg som tränar gruppen tillsammans med sin syster.

Föreningen Stockholmsflickorna bildades 1969 då man bröt sig ut från Idlaflickorna. Stockholmsflickorna använder fler bollar och modernare musik, enligt dem själva.

– Jag tycker att det är roligt att hålla på med bollar, säger Emilia Tolonen, 14.

– Det är kul att jobba med koordination och att vara i en trupp där alla gör likadant men ändå får behålla sina egenheter, säger Josefin Hägglund.

Josefin Hägglund, 18, har varit med i Stockholmsflickorna sedan hon var sex år. Foto: Jannie Flodman

Tyngd. Bollarna väger cirka 400 gram var. Foto: Jannie Flodman

Just nu håller de på att öva inför en uppvisning i Italien. Numret är strax under sju minuter och inkluderar bland annat jonglering med tre bollar.

– Vi var där för två år sedan och det finns ett stort publikstöd där. Det är en kul, intensiv period när man bara tränar, äter, sover och har uppvisning, säger Josefin Hägglund och fortsätter:

– Att sminka sig är en av höjdpunkterna i sådana sammanhang. Vi hjälps åt i gruppen och det blir mycket glitter. Det handlar bland annat om att förstärka ögonen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholmsflickorna gör en uppvisningsresa varje år.

– Fram till för 20 år sedan fanns det många uppvisningstillfällen i Sverige men det försvann. I dag finns bara 6-7 föreningar i landet som bara håller på med uppvisningsgymnastik. Vi är jättekända i Riccione men i Stockholm vet ingen vilka vi är, säger tränaren Maria Lindberg.

I dag är cirka 70 aktiva i Stockholmsflickorna men man vill gärna bli fler.

– I våra barngymnastikgrupper från fyra år välkomnar vi alla men från 6-7 år är det bara flickor, om man nu kan kalla oss i 40-årsåldern för det, säger Maria Lindberg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.