Förskola sägs upp. Förskolan Nyfiken får inte vara kvar på Torsplan när kommunala Stockholmshem ska renovera sin fastighet. Genrebild. Foto: Jannie Flodman

Stockholmshem säger upp förskola i Vasastan

Nyfiken förskola vid Torsplan får inte vara kvar i sina lokaler efter att kommunala Stockholmshem har renoverat fastigheten. Nu letar man efter en annan lokal. "Det innebär en stor stress", säger Liv Lennartsdotter på förskolan.

  • Publicerad 16:30, 10 sep 2019

Nyfiken förskola, med 36 barn, startades 2011 och har ingen utegård. I stället är man ute dagligen och upptäcker staden. Man håller till på Torsplan 7 och hyr av kommunala bostadsbolaget Stockholmshem. I december 2017 fick förskolan första gången beskedet att fastigheten skulle genomgå en renovering och ombyggnation.

– Och när renoveringen är klar är vi inte välkomna tillbaka. Det kom från ingenstans och innebär en stor stress. Vi har blivit erbjudna en ersättningslokal men den var alldeles för stor och dyr för vår verksamhet. I övrigt har vi inte uppfattat att de har ansträngt sig för att hjälpa oss, säger Liv Lennartsdotter som jobbar på Nyfiken förskola.

Letar efter ny lokal

Enligt den information som förskolan har fått kan lokalen nyttjas fram till juni 2022, men kontraktet förlängs med sex månader i taget. Nu letar man efter en ny lokal.

– Det är inte så lätt, det är få som vill ha en förskola i sin fastighet. Men vi har väldigt engagerade föräldrar som hjälper och stöttar oss, säger Liv Lennartsdotter och fortsätter:

– Läget är ansträngt. Vi vet inte hur många barn som kommer att stanna. Föräldrarna vill ju vara säkra på att ha en plats till sina barn, såklart. Och det är stressigt för vår personal att inte veta hur det kommer att bli med deras anställningar.

Stockholmshem svarar på VasastanDirekts fråga om varför bolaget säger upp förskolan via mejl. De skriver att stadsdelen genomgår en stor förändring och att man vill anpassa fastigheten till den nya stadsbilden.

"Den här delen av staden får många nya bostäder och kontorsbyggnader. Som exempel på utvecklingen planeras en tunnelbana i nära anslutning till kvarteret och det planeras en torgyta mellan Norra Tornen och Stockholmshems fastigheter. För att möta denna utveckling behöver våra fastigheter utvecklas och förnyas", skriver Stockholmshems kommunikatör Hanna Grön i ett mejl.

Vad ska det vara i lokalen istället?

"I dagsläget pågår samråd, projektering och planering av projektet. Några beslut om genomförande har inte fattats ännu. Projektets tanke är att förnya handelslokalerna och kontorslokalerna samt rusta upp lägenheterna."

Förskolan känner att de inte har fått något bra svar på varför kontraktet inte förlängts och att de inte erbjudits någon motsvarig ersättningslokal. Vad har de fått för information och erbjudande?

"Vi har gett förslag på ersättningslokal till hyresgästen, även om de inte varit optimala och därför inte varit aktuella för förskolan. Byggstarten är lagd till våren 2022 och mycket kan hända innan dess. Vi har löpande kontakt med våra hyresgäster och planerar projektet så att det ska bli så bra som möjligt."