Jonas Karlsson Öhlin, ordförande för Bajen Fans, Viktor Adolfsson, ordförande för Järnkaminerna och Ola Thews, vice ordförande för Allmänna supporterklubben. Foto: Mostphotos/Privat

Stockholmslagens supportrar rustar för allsvenska guldstriden

Med bara tre omgångar kvar av Allsvenskan är chansen stor att guldet hamnar hos ett av de tre Stockholmslagen. Så här förbereder sig de mest hängivna fansen för slutspurten.

  • Publicerad 08:00, 19 okt 2019

Förra säsongen gick AIK vinnande ur den allsvenska guldstriden. Mycket talar för att guldet stannar i Stockholm även i år när också Hammarby IF och Djurgården IF är med i titelracet. Malmö toppar tabellen på bättre målskillnad före Djurgården, båda lagen har 59 poäng. Hammarby ligger trea även där på bättre målskillnad än fyran AIK, båda lagen har 56 poäng.

Så här svarar höjdarna i klubbarnas största supporterföreningar på hur man laddar upp inför slutspurten.

Hur är känslan nu?

– Som supporter mår man till och från inför en match. Min uppladdning går mest ut på att ha ångest, säger Jonas Karlsson Öhlin, ordförande för Bajen Fans.

– Det är hårt tryck på biljetter och vi ligger bra till i tabellen. Men vi tar en match i taget, säger Viktor Adolfsson, ordförande för Järnkaminerna.

– Vi måste förlita oss på de andra lagens resultat och det är alltid en svår sits, säger Ola Thews, vice ordförande för Allmänna supporterklubben (ASK).

Hur förbereder ni er för sista bortamatcherna?

Bajen Fans: "Vi satsar mycket på vår enda kvarstående bortamatch mot Östersund. Då handlar det mest om att peppa folk att åka dit, hittills är vi uppe i tre bussar. De kan mycket väl blir fler, utöver alla som åker på egen hand."

Järnkaminerna: "Vi kommer ha tre bussar som tar oss till Göteborg, och sista omgången spelar vi borta mot Norrköping. Då har vi fyllt ett tåg på 750 platser."

ASK: "Matchen mot Malmö är slutsåld, och till Falkenberg lär det vara många som åker."

Planerar ni något extra inför sista hemmamatchen?

Bajen Fans: "I stort sett alla pubar på Södermalm är Bajenland. Då kan man nog gå in på vilken pub som helst och det lär vara smockat, men mest längs Folkungagatan, Götgatan och Medis såklart, säg åt krögarna att fylla på med bärs i god tid."

Järnkaminerna: "Vi kommer att samlas inför matchen på En Arena vid Globens tunnelbana. Det blir som en sista samling där eftersom huset ska rivas. Där kommer det bland annat att spelas livemusik och det kommer bli en bra sista match."

ASK: "Att säga att vi har förberett något vore att ljuga. Det har vi absolut inte gjort."

Er bästa match på läktaren i år?

Bajen Fans: "Jag tycker personligen att hemmaderbyt mot Gnaget hade den bästa stämningen på flera år. Det var en glöd i luften från båda sidor som gjorde att man taggade till lite extra."

Järnkaminerna: "Vi kände att vi kunde göra vad som helst när vi spelade borta mot Malmö. Där var sjukt mycket folk och ett väldigt bra drag. Där kände vi att vi hade något bra på gång."

ASK: "Derbyna är alltid speciella. Då skapas alltid ett enormt tryck från läktaren."

Hur ser era guldchanser ut?

Bajen Fans: "Alla spelar samtidigt. Då kommer vi att stå där och stötta Bajen på läktaren som vanligt. Samtidigt som det kan komma att hänga på att de andra lagen i guldstriden torskar."

Järnkaminerna: "Vi tar en match i taget. vi vill göra vårt för att laget ska kunna vinna alla sina tre matcher – då har vi en bra chans. Men vi fokuserar på nästa match, sen får vi se hur långt det bär."

ASK: "Realistiskt ligger Gnaget längst från guldstriden, om man tittar till tabellen. Men jag tror att vi kan greja det."

Vilket av de andra 08-lagen har bäst tryck på läktaren?

Bajen Fans: "Derbyna på Tele2 brukar bli bättre än på Friends. Så det är väl svårt att jämföra egentligen. Gnaget håller en jämnare nivå matchen igenom, medan Järnkaminerna har sina toppar som de är så stolta över."

Järnkaminerna: "De är dåliga på olika sätt. Jag tänker inte ge dem något. De har sina problem och vi har våra."

ASK: "Ingen."

Resterande matcher:

AIK:

Söndag 20/10 kl. 15.00 mot Falkenbergs FF (b).

Måndag 28/10 kl. 19.00 mot MFF (b).

Lördag 2/11 kl. 13.00 mot GIF Sundsvall (h).

Hammarby IF:

Söndag 20/10 kl. 15.00 mot MFF (h).

Söndag 27/10 kl. 17.30 mot Östersund (b).

Lördag 2/11 kl. 13.00 mot BK Häcken (h).

Djurgården IF:

Måndag 21/10 kl. 19.00 mot IFK Göteborg (b).

Måndag 28/10 kl. 19.00 mot Örebro (h).

Lördag 2/11 kl. 13.00 mot IFK Norrköping (b).

Visa merVisa mindre