AVVECKLING. De andra kommunerna vill inte betala för det Sundbybergsbaserade familjevåldsteamet längre. Foto: Ulrica Andersson

Stöd mot relationsvåld avvecklas

Familjevåldsteamet med bas i Sundbyberg kommer att försvinna i sin nuvarande form vid årsskiftet. Ett gemensamt avtal med sex andra kommuner har sagts upp.

  • Publicerad 16:22, 19 jul 2017

Hur vi ska fortsätta jobba får vi ta ställning till.

Familjevåldsteamet vänder sig till män och kvinnor över 16 år som utövar våld mot personer de har en nära relation till.

– Verksamheten är uppskattad, senast i våras hade de öppet hus, säger oppositionsrådet Jesper Wiklund (V) som är kritisk till en avveckling.

Två anställda finns i Sundbyberg, men stödet har erbjudits även i andra kommuner.

Verksamheten startade 2008 då ett kommungemensamt avtal tecknades mellan Sundbyberg, Solna, Sollentuna, Sigtuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Järfälla. Alla kommuner har bidragit till finansieringen.

Avtalet har sagts upp med slutdatum 31 december 2017. Upplands Väsby kommun skriver i sitt beslut att även om man försökt informera om insatsen har besöken minskat. Den kommun som nyttjat verksamheten mest är Sundbyberg, konstaterar de.

Att stöd riktas även till våldsutövarna är tyvärr ovanligt, enligt Jesper Wiklund. Han hade inte räknat med vad han beskriver som en nedläggning.

– Både jag och förvaltningen blev förvånad. Vi borde lyfta upp det gemensamt på politisk nivå för att hitta en lösning, säger han.

Sundbybergs stad har inte fattat några politiska beslut om hur situationen ska lösas framöver. Än så länge ligger frågan på tjänstemannanivå, enligt Josefin Malmqvist (M), social- och arbetsmarknadsnämndens ordförande.

– I samma form kommer det inte vara kvar eftersom de andra kommunerna inte vill vara med. Men hur vi ska fortsätta jobba får vi ta ställning till, det är en fråga inför verksamhetsplanen 2018, säger hon.

På familjevåldsteamet och stödteamet för våldsutsatta finns i dag sammanlagt fyra tjänster, varav två har finansierats genom det nu avslutade samarbetet. Sundbybergs stad har arbetsgivaransvaret för alla tjänsterna.

I samband med att familjevåldsteamet avvecklas, föreslås även en avveckling av stödteamet. Istället ska två nya tjänster inrättas, inom enheten barnskydd.

Fördelar med detta är, enligt kommunen, att allt arbete med våld i nära relationer samlas. Detta bedöms vara mer kostnadseffektivt, ge ett ökat helhetsperspektiv och större möjligheter att vara flexibel i fråga om hur och var behandling sker.

"Genom att inrätta nya tjänster inriktade mot våld i nära relationer med specifik kompetens i frågorna ges möjligheter att utveckla arbetet ytterligare", skriver social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Efter semesterperioden kommer kompetensen hos de anställda att utvärderas utifrån de krav som ställs på de nya tjänsterna. De som eventuellt inte erbjuds en ny tjänst ska möjligheter till omplacering undersökas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17