Indra. Emilia Eriksson, en av de tre anställda på Indra Queer Trans och Tjejjour, berättar att de lägger planer inför hösten på is - på grund av för lite pengar. Foto: Anton Kyhlbäck

Stödjour ger mer stöd – får mindre pengar

Indra Queer Trans & Tjejjour ser ett ökat behov av stöd till unga. Nu larmar de om ekonomisk kris i verksamheten när föreningsstödet krymper.

  • Publicerad 11:30, 10 sep 2020

Kritisk. Gruppledare Joakim Jonsson (S) anser att Indra bör få mer stöd för sitt arbete. Foto: Pressbild

Sedan 2008 har Indra Queer Trans & Tjejjour haft en verksamhet på Arena Satelliten, där man ger stöd åt unga tjejer och transpersoner.

Under året har de sett ett ökat behov samtidigt som deras ekonomiska stöd har minskat.

– Vi är i ett läge där vi har en ekonomisk kris, säger Emilia Eriksson.

– Vi har sett en ökning av 40 procent fler stödsamtal. Fler hör av sig och många mår sämre. Samtidigt kan vi inte ta in vikarier. Vi har färre personal när fler behöver stöd.

Större behov av stöd

Jouren har tre anställda och cirka 30 volontärer. Under 2020 har de haft cirka 800 stödsamtal, ungefär 200 fler än samma period 2019.

– Till 2019 fick vi sänkt stöd från Sollentuna kommun med ungefär 100 000 kronor, och sedan minskade stödet från Socialstyrelsen eftersom fler föreningar sökte samma bidrag.

Oppositionsrådet Joakim Jonsson (S) menar att jourens arbete är viktigt på flera sätt.

– Eleverna själva kan ta kontakt, om de känner behov av att prata. Det skapar både tillit och självkänsla hos våra ungdomar och barn. Det är otroligt viktigt och man borde göra mer från kommunen för att stödja det, säger han.

Inget besked om ökat stöd

Socialnämndens ordförande, Seppot Karmitsa (KD), ger inget svar på om jouren kan få ökat stöd.

Han instämmer i att jourens arbete är viktigt - men att alla ansökningar om stöd bedöms enligt samma regelverk: "Socialnämnden kommer att dela ut föreningsbidrag som vanligt inför 2021", skriver han i ett mejl.

Planer läggs på is

Jourens verksamheter är samtalsstöd via telefon, chatt och individuella samtalsgrupper. Man arbetar även preventivt på skolor och med föreläsningar.

En konsekvens blir att den individuella hjälpen på jouren blir sämre, menar Emilia Eriksson. En tjänst som kurator kan försvinna.

– Vi har samtalsgrupper som får stå tillbaka. Vi får också lägga det preventiva arbetet på is, samtidigt som vi tycker att det blir viktigare att arbeta långsiktigt.

Om Indra

Indra Queer Trans & Tjejjour är en ideell förening som utifrån en feministisk värdegrund arbetar för att minska ojämlikhet.

Volontärer får en utbildning i ledarskap samt kunskaper om den problematik som är vanlig hos unga.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Grattis om du köpte lägenhet i Sollentuna 2015

Nyheter De senaste månaderna har priserna på bostäder, och på lägenheter i synnerhet, stått anmärkningsvärt stilla i Sollentuna. Men i lite längre perspektiv har prisutvecklingen varit tydligt gynnsam.tisdag 29/9 15:04

Sollentuna tappar i rankning av företagskommuner

Nyheter Företagsklimatet i Sollentuna får sämre betyg än i fjol och kommunen tappar sex platser i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Trots tappet är Sollentuna på elfte plats av Sveriges 290 kommuner, och...tisdag 29/9 8:25

Massor av aktiviteter för Sollentunas seniorer i veckan

Nyheter Den här veckan uppmärksammar kampanjen Balansera Mera hur förebyggande arbete kan minimera risken för fallskador hos äldre. I Sollentuna är det Solom och Sollentuna Seniorgymnastik som står för...måndag 28/9 8:02