Stokab tänker inte flytta till förorten – "För svårt att ta sig till Kista"

Politikerna ville flytta stadens it-bolag från Vasastan till Kista för att ge nya jobb i Järva. Men Stokab tänker inte flytta på sig. Kista är för långt bort.

  • Publicerad 13:11, 18 mar 2015

Planerna på att flytta Stokabs huvudkontor till ytterstan är skrotade.

Det blir ingen flytt av arbetstillfällen till Järva och det blir inga frigjorda kontorsutrymmen för nya bostäder i innerstan.

De mellan 90 och 100 anställda blir kvar på centralt belägna Tulegatan. Stokabs styrelse tecknade ett nytt hyresavtal i förra veckan.

Innerstan bästa placeringen

Enligt Gunnar Sandell (S), ordförande i Stokabs styrelse, har beslutet fattats efter att bolaget gjort den utredning om en flytt som den rödgrönrosa majoriteten beslutade om i höstas.

– Vi tycker att allt talar för att vi ska vara kvar i närheten av det som är knutpunkten för vårt nät som ligger vid Karlaplan ungefär. Utredningen visar att det här är bästa placeringen för att lunna åtgärda saker om det händer något, säger han.

"För svårt att ta sig till Kista"

Stokab blir kvar i lokalerna på Tulegatan i minst två år. Därefter kan en flytt bli aktuell, men inte till Kista. Det är enligt Gunnar Sandell helt uteslutet.

– Kista blir det inte. Av två skäl. Dels har vi inte så mycket kunder åt det håller, dels är det svårt att resa till Kista vissa tider på dygnet på grund av bilköer. Vi måste ha utrustning med oss och kunna köra dit och därifrån med bil. Man kan inte ta sig till från Kista på ett särskilt bra sätt, säger Gunnar Sandell.

Under den närmsta tiden undersöker nu bolaget om det kan vara möjligt att flytta in i lokaler som staden själv äger i Norra Djurgårdsstaden eller möjligtvis i Globenområdet. Längre bort från innerstan än så är högst otänkbart, enligt Gunnar Sandell.