Otryggt. Snart kommer ordningsvakter att patrullera centrala Jakobsberg och stationsområdet på uppdrag av kommunen. Foto: Mikael Andersson

Stökigt i Jakobsberg – nu tar kommunen in ordningsvakter

Ungdomshäng och stök skapar otrygghet i Jakobsbergs centrum, särskilt på kvällar och helger. Nu tar Järfälla kommun in ordningsvakter för att komma till rätta med problemet.

  • Publicerad 16:16, 18 jan 2018

Torget och stationsområdet är bland de platser som upplevs mest otrygga i Järfälla, enligt polisens medborgardialoger.

– Vi har ordningsproblem. Folk som stökar och stör, som inte flyttar på sig när till exempel trygghetsvärdarna ber dem om det. Och trygghetsvärdar har inte befogenhet att omhänderta personer. Samtidigt ser vi inte tillräcklig polisnärvaro i centrala Jakobsberg, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Fler väktarturer

Under julhelgen ökade kommunens trygghetsavdelning antalet väktarturer i centrala Jakobsberg. Från två rundor om dagen, fem dagar i veckan – till sex turer, sju dagar i veckan. Vissa av dem med hundförare. Och nu ökar man alltså bevakningen ytterligare.

– Det handlar om att ha två ordningsvakter på plats i området på kvällar och nätter under helger och lov, säger Claes Thunblad.

Ordningsvakter jobbar på ett förordnande från polisen, till skillnad från väktare och trygghetsvärdar, och de har större befogenheter. De får till exempel avvisa personer från en plats, omhänderta berusade och tillfälligt frihetsberöva personer.

Så kommunen ska agera polis nu?

– Nej, det ska vi inte. Men vi har insett att polisen inte är tillräckligt närvarande i centrala Jakobsberg och detta kan underlätta deras arbete, säger Claes Thunblad.

Kommunpolis Magnus Nilsson håller med.

– Man kan tycka att ordningsvakter inte skulle behövas, men eftersom våra resurser är som de är så tycker vi från polisens sida att det är lämpligt på den här platsen, säger Magnus Nilsson.

LÄS MER: Narkotikaförsäljningen ökar i Jakobsberg

Planen är att ordningsvakterna ska vara på plats från den 1 februari, men det är inte klart vilket bolag som kommer att sköta uppdraget åt kommunen. Förhandlingar pågår fortfarande. Tanken är att testa lösningen under våren, och ger det bra resultat kan det bli permanent.

Samtidigt planerar det kommunala fastighetsbolaget Järfällahus att söka tillstånd för att sätta upp övervakningskameror i Postgången, mellan pendeltågen och torget i Jakobsberg. Idag finns kameror i tunneln under spåren och på bussterminalen.

– Det är mycket folk som rör sig i centrala Jakobsberg och här har funnits mer eller mindre ordningsproblem ända sen 1970-talet. Nu gör vi en stor insats, låt oss pröva och se hur det går, säger Claes Thunblad.

LÄS MER: Miljonsatsning på att öka tryggheten i Jakan och Kallhäll

LÄS MER: Nu ska stationen i Jakobsberg bli tryggare

Flera trygghetssatsningar i Järfälla i år

Järfällahus får 6 miljoner kronor för sociala insatser och trygghetsskapande åtgärder i bolagets bostadsområden, man ska bland annat starta "sociala områdesgrupper" där flera olika aktörer, som socialförvaltning, skola och polis tillsammans ska arbeta med tryggheten.

Kommunala trygghetsvärdar permanentas och förstärks med 3 miljoner kronor. Hittills har tre trygghetsvärdarna tillsvidareanställs.

Utökade öppettider på Tallbohovs fritidsgård.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.