Stölder. Det nya bostadsprojektet på Åsen är utsatt. Till vänster hur det ser ut nu, till höger hur det ska bli i framtiden. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Stockholm stad

Stöldvåg mot bostadsbygge i Hägersten

Stölder och stenkastning. Det nya storbygget vid Hägerstenåsens t-bana dras med stora problem. Och värre blir det; hela vägen kanske måste stängas av.

  • Publicerad 17:30, 31 aug 2017

Det gäller Skattsedeln, ett kvarter med bland annat 200 nya lägenheter, som påbörjats på den västra sidan av Hägerstensåsen. Vid två tillfällen har arbetarna utsatts av stenkastning från en man som tycker att det väsnas för mycket. Senast i veckan, då polis fick rycka ut.

– Nu har polisen lovat att ha lite extra koll på honom, säger Stefan Sahlstedt, byggchef på plats.

Allvarligare är de grova stölder som drabbat arbetsplatsen ända sedan starten kring midsommar. Det händer alla byggprojekt, men det brukar avta med tiden. Inte här. Stölderna bara fortsätter och fortsätter.

– På nätterna åker de in med bilar, gör inbrott i de stora maskinerna och slangar bensin. Det tar ju tid för oss att fixa på morgonen. Vi har fått anpassa oss och tankar aldrig innan vi går hem. Förr stal de verktyg också men nu har vi fått hit containrar som vi låser in dem i, säger Sahlstedt.

Han beskriver byggjobbarna som "maktlösa" gällande det här, och att de inte längre bryr sig om att kontakta polisen: "De gör ändå inget".

– Det är mer problem här än vanligt när vi bygger. Det är ett mörkt skogsparti som folk inte vågar gå igenom i vanliga fall. Staden har lovat att det ska lysas upp men inget har hänt.

För de mer skötsamma åsenborna kan vardagen komma att bli roddigare i framtiden. Det kan bli så att hela vägen från Valutavägen till t-banan stängs av. Det innebär att resenärerna får gå runt, upp via Sparbanksvägen och ned på Sedelvägen, för att komma till tuben.

– Det är redan för farligt. Vi är på vägen och snurrar med stora grävmaskiner och backande lastbilar. Och det är mycket folk som går förbi, men alla bara glor i sina mobiltelefoner utan att se sig för. Vi kan inte jobba så.

Hela projektområdet. Foto: Stockholm stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48