Stöldvåg på byggarbetsplatser i Täby

Enligt polisen fortsätter inbrotten och verktygsstölderna på byggarbetsplatser att öka. Ett av de byggen som drabbats är Täby Galopp – där Skanska nu satt in väktarbevakning och patrullering med hundar.

  • Publicerad 11:52, 4 dec 2018

Det har pågått ett tag, inbrotten på byggarbetsplatser runt om i Norrort. Och brottsmängden håller i sig, enligt Täbypolisen.

– Det är mycket inbrott på byggarbetsplatser i Norrort. Oftast så går de in i containrar på de större byggena men det händer även att de går in i bilar och tar verktyg, säger Jan Berlin, kommunpolis i Täby.

Några som blivit rånade flertalet gånger är Skanska, som idag arbetar med att bygga om gamla Täby Galopp till vad som i framtiden ska bli bostadsområdet Täby Park.

– Ja, vi har blivit drabbade och det har påverkat oss ekonomiskt. Vi har främst bränslestölder, säger Andreas Joons, pressekreterare på Skanska.

För att minska problemen har nu har Skanska valt att sätta in väktarbevakning och patrullering med hundar.

– Vi har tillsatt ronderande bevakning med hund, ökat kameraövervakningen i området och ordnat en inhägnad plats för tankning, säger Andreas Joons.

Även företaget Roslagsgruppen AB tillhör de som drabbats. Men Johan Karlén som arbetar på företaget menar att det inte är ett stort problem för dem.

– Vi har fått en bil sönderbruten i Arninge, det var någon månad sedan. Vi arbetar mest hos privata kunder och där inträffar det inte. Men det går inte att lägga saker av värde vid entrén till tomten, för då försvinner det, säger han.

Rör sig om organiserad brottslighet

Enligt polisen rör det sig i de flesta fall om organiserad brottslighet.

– Det är ett problem i hela Stockholmsregionen. Vi grep några i Åkersberga som kom från utländska ligor, men det rör sig även om ligor och personer från Sverige, säger Jan Berlin.

Han menar dock att det är svårt att gripa tjuvarna och anser att det borde vara strängare straff för grov stöld.

– Det kan bli stöld eller i vissa fall grov stöld, men eftersom det inte resulterar i så hårda straff så känner vissa att det är värt att ta risken, säger han.

Jan Berlin tycker att byggbolagen på större byggen ska satsa på bra larm och väktarbevakning. Men även att man DNA- märker de verktyg som man har så att polisen kan hitta ägaren.

– Vi hittar en del verktyg och liknande men eftersom de ofta inte är märkta så är det svårt att hitta vem de tillhör, säger Jan Berlin.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt