En stad utan bilar, hur känns det? På söndag stängs all motorburen trafik av i delar av city. Foto: Mostphotos

Stopp för alla bilar i City

I dag söndag blir det bilfritt i City när “I stan utan min bil” anordnas för tredje året i rad. Samtidigt hålls den årliga cykelkarnevalen som bland annat anordnar en lastcykelmässa.

  • Publicerad 09:22, 17 sep 2017

I samband med Europeiska trafikveckan anordnar Stockholms stad på söndag den 17 september den bilfria dagen “I stan utan min bil”. Då kommer stora delar av centrala Stockholm att vara avstängd för all motordriven fordonstrafik mellan klockan 09-18.

Bilfri dag i city växer – bilar förbjuds på ännu fler gator

Det är tredje året i rad som dagen arrangeras och nytt för i år är att det avstängda området även utökas jämfört med tidigare. Förutom Gamla stan kommer även Biblioteksstan i år att ingå i den bilfria zonen.

– Man stänger av innerstan och det kommer helt enkelt att bli svårt att åka bil in till stan, säger Göran Bolinder, chef för trafikpolisen i Stockholm.

Lastcykelmässa och cykling utan bilar

Enligt Stockholms stad är tanken att ge stockholmarna möjlighet att uppleva en stad fri från biltrafik och med det även erbjuda en chans att pröva nya sätt att transportera sig i City.

Beslut imorgon: Bilar portas i hela City

Under dagen kommer det också att anordnas flera aktiviteter i området. Bland annat kommer det hållas samtal om hållbara satsningar, erbjudas provturer med elcykel, ges råd om stadsodling, uppvisningar i BMX och skateboard och även ges möjlighet att bygga en egen drake.

Ris och ros efter "bilfria" dagen: "Bilister flyttade på avspärrningarna"

På söndag anordnas även Cykelkarnevalen, som är ett årligt event där alla som vill får vara med och cykla genom ett bilfritt Stockholm. På förmiddagen anordnas även cykelaktiviteter på Norrbro med bland annat en Lastcykelmässa.

"Svårt att köra bil till och från stan"

Bilburna trafikanter som tänkt åka runt i stan bör därför helt ställa bilen hemma på söndag.

– Helt klart kommer det att bli svårt att köra bil till och från stan, säger Göran Bolinder.

Taxi, färdtjänst och de som i förväg har getts dispens kommer dock att kunna trafikera det avstängda området.

DEBATT: "Förbjud biltrafiken i hela innerstan"

Bilfritt. Det bilfria området i City har utökats i år och omfattar förutom Gamla Stan nu även Biblioteksstan. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10