Stopp för ny moské i Väsby

Väsbys muslimer skulle få hjälp att skaffa större föreningslokaler, lovade kommunpolitikerna år 2014. Men fortfarande har ingenting hänt. – Går man dit en fredag så kliver man på varandra, säger ordföranden Murat Aydin som åter väcker liv i frågan.

  • Publicerad 07:15, 13 jan 2018

För drygt tre år sedan lade politikerna fram ett förslag om att kommunen ska medverka till att Väsbys muslimer ska få större lokaler.

– Vi är väldigt glada att politikerna har lyssnat på oss och står bakom förslaget. Vi har väntat på detta länge, sade ordföranden Murat Aydin då.

Islamiskt kulturcentrums 500 medlemmar hade redan då vuxit ur sin källarmoské. Sedan dess har inget hänt. Samtidigt har medlemsantalet stigit till 600.

– Går man dit en fredag så kliver man på varandra. Det finns ingen plats. Tre gånger större lokal än i dag hade varit lagom, fyra–fem gånger större vore perfekt, säger Murat Aydin.

Föreningen skulle behöva en lokal om 500–600 kvadratmeter i bottenplan samt ytterligare en eller två våningar ovanför.

Nu tar föreningen upp frågan med kommunen igen, och presenterar fyra förslag på tomter som de skulle vilja bygga på.

– Vi trodde att det vi gjorde för tre år sedan skulle få igång processen automatiskt, eftersom alla partier var för det. Vi trodde att vi hade rullat snöbollen och skulle få se den växa ut. Men den har bara smält, säger Murat Aydin.

Av en politiker har han fått höra att det är "politiskt självmord" att prata om en moské i dag. Murat Aydin gissar att denna politiska rädsla för att sticka ut skulle kunna bero på ökad islamofobi i samhället. Men den nya moskén kommer knappt synas.

– Man kommer bara märka att det är en lokal som har stuckit upp någonstans och att folk går in och ut. Inte med fyra minareter. Men det är viktigt att vi finns. Vi är en del av Väsby, säger Murat Aydin.

Enligt kommunalrådet Anders Rosén (V) har kommunen försökt lösa lokalfrågan inom Väsbyhems ramar, men lösningarna har inte varit långsiktiga. Vad gäller markanvisning för att bygga egna lokaler så behandlas Islamiskt kulturcentrum precis som alla andra föreningar i kommunen: de får gå via tjänstemännen.

– Det vi kan göra från politiskt håll är att säga till tjänstemännen att det här är en fråga som vi vill se en lösning på, säger Anders Rosén.

Det gjorde ni redan för tre år sedan. Kan ni göra något nu?

– Vi skulle gärna vilja få det ett stag framåt under denna mandatperiod. Men vi kan inte understödja dem mer än något annat religiöst samfund eller förening.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 10:16

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:32

Så mycket skolkar eleverna där du bor

Nyheter 11,2 procent av gymnasieeleverna i Stockholms län skolkade för mycket för att få studiebidrag. Så här ser det ut i din del av länet.fredag 13/7 7:38