Parkhäng. I Pioneer och NCC:s plan finns en allmän park i mitten av komplexet, till skillnad från Kurlands. Foto: Berg & Gren arkitektkontor AB

Stopp för nytt jättespa i Kungens kurva

Ännu en gång har planerna på att bygga en spektakulär spa- och hotellanläggning intill E4:an i Kungens kurva bromsats. Nu har kommunen valt att nobba de två exploatörer som velat bygga.

  • Publicerad 18:30, 6 mar 2018

Den sista striden om vem som ska bygga den planerade spa- och hotellanläggningen i Kungens kurva har slutat utan vinnare. Snarare har vi två förlorare. Huddinge kommun har nämligen valt att nobba båda förslagen eftersom "inget av förslagen uppfyller kommunens krav när alla utvärderingskriterier vägs samman".

– I det ena fallet, Kuurlands projekt, handlar det om genomförbarheten. Finansiering och sådant är inte löst. Vi har tragglat med det här i omgångar och de har haft många chanser att hitta finansiärer, säger Malin Danielsson (L), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

– Den andra exploatören, Pioneer, uppfyller inte visionen som vi har satt upp. Mängden handel är större och spa och badanläggning är mindre än visionen vi hade.

Beslutet fattades under tisdagens möte i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Det slutgiltiga beslutet fattas i kommunfullmäktige den 26 mars.

Historien om den nya spa- och hotellanläggningen har varit en lång och utdragen historia. Redan 2011 lanserades idén. Men exploatören som fick uppdraget att bygga anläggningen, Espa Invest Oy, lyckades aldrig ro projektet i hamn eftersom de inte kunde hitta finansiärer.

Därför utlyste Huddinge kommun i somras en idétävling för exploatörer. Det gillade inte Espa som hotade att stämma kommunen. Men hoten blev aldrig verklighet.

Drömmen om ett jättespa lever

Nu ska kommunen avvakta och omvärdera vad tomten ska användas för. Tomtens framtid blir istället en del av arbetet med en ny övergripande utvecklingsplan för hela Kungens kurva. Men enligt Malin Danielsson är inte drömmen om ett jättespa död.

Sista striden om jättespa i Kungens kurva

Så här är Kurlands trekantiga höghus på 18 våningar tänkt att se ut från E4/E20. Foto: Studio Puisto Architects

– Jag tror att vi kommer landa i något liknande. Vi vill få till något unikt i Sverige, inte något som redan finns. Men vi ska ha en öppenhet när vi tittar vidare på frågan och inte låsa oss vid det.

Vi vill få till något unikt i Sverige, inte något som redan finns

En som länge har varit kritisk till planerna på ett spahotell intill E4:an är Marica Lindblad (MP), kommunalråd i opposition.

– Det är helt fel läge, vem vill ha ett spa intill Förbifart Stockholm? Det finns uppenbarligen ingen marknad för ett sådant här projekt heller. Stora resurser och lång planering har gått till spillo, säger hon.

Men Danielsson håller inte med om att planarbetet har varit ett slöseri.

– Kommunen lagt ner ett visst arbete med detaljplaneläggning. Det har vi gjort tillsammans med tidigare avtalspart utan att riktigt komma framåt. Så är det ju. Men vi ska använda kommunens mark på bra sätt. Då är det rimligt att avvakta tills vi är riktigt nöjda. Det här är ett av Stockholms bästa lägen.

Ikea skrotar planer på nytt varuhus i Kungens kurva

Foto: Huddinge kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.