"Vi ska inte hålla på och dela upp oss", menar Olle Burell (S) som nu sätter ner foten mot att låta religiösa friskolor hyra in sig i stadens lokaler. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

Stopp för religiösa friskolor i stadens lokaler

Från och med nu kan religiösa friskolor glömma att få nya hyreskontrakt med Stockholms stad. Det säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

  • Publicerad 15:27, 5 mar 2018

Det är i en debattartikel på Expressen debatt idag som Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) säger att Stockholm från och med nu inte kommer tillåta nya uthyrningar av stadens egna lokaler till friskolor med religiös inriktning. Anledningen, menar han, är att religiösa friskolor inte bidrar till integrationen i Stockholm.

Ändringen gäller både helt nya religiösa friskolor och befintliga friskolor som är på jakt efter nya lokaler.

– Det är ingen idé att de tittar på Stockholms stads lokaler. Och de som funderar på att nyetablera sig kan också glömma att hyra lokaler av Stockholm stad, säger Olle Burell.

Skolborgarrådet vill stänga alla religiösa friskolor – utom en

Olle Burell har tidigare sagt att han vill att alla religiösa friskolor ska stänga. Men för det krävs först en ändring i skollagen. Stoppet av nya hyreskontrakt är det Stockholm gör i väntan på ett förbud mot religiösa friskolor, menar Olle Burell.

Men kan Stockholm verkligen göra så?

– Efter kontakter med våra experter tolkar jag det som att vi som hyresvärd, alltså Sisab (som förvaltar skolfastigheter åt staden reds.anm), inte har någon skyldighet att erbjuda vem som helst lokaler. Och i det här fallet blir det en politisk riktlinje.

Mediestorm mot Al-Azharskolan efter uppmärksammad bussfilm

De religiösa friskolor som idag har ett hyreskontrakt via Stockholm stad kommer inte att slängas ut ur sina lokaler. Däremot kan Olle Burell inte svara på vad som kommer hända med dessa skolor den dag deras hyreskontrakt behöver förlängas.

– Det kan jag inte säga i dagsläget. Jag förutsätter att vi kommer kunna ha en konstruktiv diskussion. Men jag hoppas att deras sunda förnuft när de tittar på Sverige idag säger dem att det här är en typ av verksamhet som inte leder till integration.

"En principfråga"

Men det finns fortfarande ingenting som hindrar religiösa friskolor att hyra in sig hos en privat hyresvärd.

Kommer i så fall Stockholms ställningstagande att ge någon effekt?

– Ja det kan man ju fråga sig, men det här är en principfråga för oss som vi nu vill vara tydliga i. Vi vill ta vårt ansvar och peka på hur religiösa friskolor sorterar barn, samtidigt som vi ökar trycker på riksnivå, säger Olle Burell.

Han understryker att han vill att religiösa samfund ska få ha en aktiv barn- och familjeverksamhet. Men att det är i skolan som barn och vuxna ska kunna mötas över religiösa och kulturella gränser.

– Det är en väldig förlust för vanliga skolor att de dräneras på barn och lärare med en aktiv tro för att de isolerar sig i sina bubblor. Så alla förlorar på det nuvarande systemet. Vi ska inte hålla på och dela upp oss, Stockholm är redan så segregerat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42