Stopp för Spårvägsmuseets flytt till Östermalm - på grund av tajt budget

Spårvägsmuseets flytt till Östermalm stoppas. SL:s trafiknämnd måste prioritera, på grund av tajt budget. – Trafiken går före, meddelar Claës Wersäll, pressekreterare för moderaterna.

  • Publicerad 16:01, 27 okt 2015

Det nya Gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden ska bli ett riktigt kulturcentrum. Och som en del i planerna ingår Spårvägsmuseet, som ska flytta från Södermalm till en 4 500 kvadratmeter stor industrilokal i området, ritad av Ferdinand Boberg 1893.

Men nu hänger flytten löst. Anledningen är en tajt landstingsbudget som tvingar trafiknämnden att prioritera.

– Utifrån de budgetramar som vi fått av landstingsfullmäktige har vi varit tvungna att omprioritera en del investeringar, och då har vi valt att skjuta på flytten av Spårvägsmuseet. Vi har tagit ett steg tillbaka och sett över våra prioriteringar, och därefter valt att prioritera trafiken, eftersom vi tror att det är det minsta som skattebetalarna förväntar sig, säger Claës Wersäll, pressekreterare Trafik och Personal för moderaterna in landstinget

Den nya budgeten innebär att trafiknämndens inriktningsbeslut från förra året nu rivs upp.

– Vi fick göra på det här viset, eftersom vår utgångspunkt är att våra beslut ska påverka kollektivtrafikresenärerna så lite som möjligt, säger Claës Wersäll.

Vad händer nu?

– Vi har gett trafikförvaltningen i uppdrag att undersöka alternativa lösningar och återkomma med förslag till beslut. Vi vill att man tar reda på om det finns smartare och kostnadseffektivare sätt att genomföra flytten på.

Ska Spårvägsmuseet flyttas?

– Ja, det är troligt.

Kommer Spårvägsmuseet att flytta till Gasverksområdet?

– Det är inte säkert, vi vet inte just nu. Vi får återkomma när vi vet mer.

Vet ni var museet ska ta vägen?

– Nej, det är det som trafikförvaltningen ska titta på. Vi vill att man ser över vilka alternativa platser som finns. Det viktiga nu är att se vad som är mest kostnadseffektivt, så att skattemedlen används på bästa möjliga sätt.

Spårvägsmuseet måste flytta för att staden ska kunna gå vidare med sina planer på 1170 nya bostäder i kvarteret Persikan på Södermalm. Här planeras även för nya förskolor, en ny park och livsmedelsbutik.

För Helena Lombrink, kommunikatör för projektet, kommer den stoppade flytten av museet som en överraskning.

– Jag kände inte till detta. Hela projektet hänger på att marken där Spårvägsmuseet står görs tillgänglig för bostäder. Vi hade detaljplanen ute på samråd i våras och sammanställer just nu de synpunkter som kom in.

Norra Djurgårdstadens projektchef Staffan Lorentz har inte heller fått informationen.

– Vi räknar med att Spårvägsmuseet ska flytta in i Gasverksområdet. Tills vi hör något annat, så är det som gäller. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.