Staden ska kolla på nya platser för Mosquitos nationaldagsfest, men först till nästa år. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), uppe till höger, tog emot en protestlista från arrangören Thomas Gylling igår Foto: Mostphotos/Sacharias Källdén

Stoppade nationaldagsfesten kan få ny plats

Idag överlämnades en drygt 11 000 namn stor protestlista mot det stoppade firandet på Smedsuddsbadet till kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

  • Publicerad 09:10, 5 jun 2019

Årets upplaga av Mosquito Beachparty på Smedsuddsbadet ställdes in på grund av säkerhetsskäl meddelade Kungsholmens stadsdelsförvaltning och lokala polisen.

Istället fokuserar man på det egna firandet som anordnas i Rålambshovsparken och nu även flyttar över till Smedsuddsbadet.

Smedsuddsbadets nationaldagsfest ställs in

Men beskedet om firandet, som lockade runt 10 000 besökare förra året, har fått många att protestera på bland annat Kungsholmens stadsdelsförvaltnings Facebook-sida och via mail.

Även en namninsamling har gjorts mot beslutet och idag överlämnades den av strandfestens arrangör Thomas Gylling till kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), vilket SVT var först att rapportera om. Drygt 11 000 namn fanns på protestlistan som Naddebo tog emot.

– För mig har det varit förbryllande att se hur det kan gå till och vem som verkligen har mandat att bestämma över var man ska fira nationaldag, hur det ska gå till och vilka det egentligen är gjort för, säger Thomas Gylling, som säger sig förstå polisen men är besviken över att inte staden fixat fram en annan plats enligt SVT.

Här kan du fira nationaldagen i Stockholm 2019

Naddebo öppnar nu upp för att firandet kan få återupptas nästa år. Kulturförvaltningen har fått i uppdrag att titta på lämpliga platser för firandet till 2020.

– Jag är väldigt ledsen att det inte blir det här firandet i år och har försökt göra vad jag kan för att det skulle bli av. Jag tänker fortsätta jobba för att vi ska få ett nationaldagsfirande som är öppet, inkluderande och som bidrar till ett mer levande Stockholm, säger Jonas Naddebo (C) till SVT.