Vittne. Niklas Krämer gjorde ett envarsgripande av en misstänkt dieseltjuv förra året. Foto: Daniel Cannervik

Stoppade tjuvar - nu misstänkt själv

Niklas Krämer hyllades som hjälte när han på egen hand grep dieseltjuven. Nu vänds händelsen emot honom.

  • Publicerad 15:30, 25 jan 2018

Dieselstölderna som drabbat Närlunda schakt och transport har blivit en följetong. I höstas dömdes tre personer till stöld och försök till stöld, efter att grävmaskinisten Niklas Krämer själv jagat på om ärendet.

Men samtidigt lades förundersökningen ner i det andra ärendet som gällde dieselstölder på Skåföretaget. Kammaråklagaren motiverade beslutet med att den misstänkte hade lämnat landet och inte förväntades återvända.

– Jag har varit och bråkat med myndigheterna tidigare. Men den här gången kände jag att om det är en åklagare som lagt ner åtalet så måste jag ju tro på hennes bedömning, säger Niklas Krämer.

Han trodde att ärendet var bakom honom då han plötsligt fick en kallelse till polisförhör i brevlådan.

– Jag tänkte att kommer det här bita oss i baken nu? Och mycket riktigt, säger han.

LÄS ÄVEN: Dieseltjuv filmades på bar gärning – brottades ner och greps av polis

Niklas Krämer och hans kollega som gripit den misstänkta dieseltjuven är nu delgivna misstanke om olaga frihetsberövning. Niklas Krämer är även misstänkt för brott mot kameraövervakningslagen, på grund av den kamera han satt upp för att kunna få fatt i tjuven.

– Det som känns jäkligt snopet är att dieseltjuven har lämnat landet och nu vänds det vi berättade i vittnesförhören emot oss, säger han.

Det var en söndagskväll i februari som han och hans kollega tog upp jakten på den misstänkte dieseltjuven. De tappade bort spåret på mannen men efter ett sökpådrag med polis hittades hans övergivna bil.

Niklas Krämer riggade en mobil kamera på den övergivna bilen och på måndag morgon fick han ett larm. Den misstänkte mannen var tillbaka för att hämta sin bil. Niklas Krämer gjorde ett envarsgripande av mannen och ringde polisen.

För att få göra ett envarsgripande krävs bland annat att man tar en misstänkt på bar gärning. Och det är där brottsmisstanken för olaga frihetsberövande kommer in i bilden. Eftersom det var några timmar mellan stölden och gripandet behöver det prövas om det verkligen gjordes på bar gärning.

Fortfarande har ärendet inte gått längre än kallelse till ett polisförhör men Niklas Krämer och hans kollega har tilldelats försvarsadvokater och räknar med att det kan gå så långt som till rättegång. Han är besviken.

– Vi berättade ju för poliserna allt vi gjorde, att vi satte upp en kamera och så. Och de tyckte det var jättebra. Och så kommer det här, det känns inte rätt, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12