Stor 8 mars-demonstration i City

Trots snö och kyla har många stockholmare slutit upp vid Norra Latin för att delta i årets 8-mars demonstration under parollen "Aldrig mera tyst!" genom City. Hedda Berkesand är en av alla som går i tåget. "Kvinnor har sett det här hela tiden, men efter metoo har kvinnor kunnat mobilisera sig och män fått ett uppvaknande".

  • Publicerad 18:42, 8 mar 2018

Idag är det internationella kvinnodagen och i Stockholm arrangeras mängder av evenemang för att uppmärksamma mänskliga rätter, ojämställdhet och kvinnors situation världen över. I år är det 8-mars-kommitén som traditionsenligt arrangerar årets demonstrationståg i Stockholm. Den här gången under den gemensamma parollen "Aldrig mera tyst!"

– Nu har vi höjt rösterna och brutit tystnaden, nu måste vi fortsätta driva på frågan och förankra den i politiken men också strukturellt, säger årets konferencier Amra Bajric (V).

Så firar du kvinnodagen på södra sidan

Årets demonstration tar avstamp i Metoo-rörelsen med underparoller som trygga villkor, stoppa handeln med kvinnors kroppar och vägra vara duktiga. 

– Ja, i år lägger vi fokus på allt som uppnåtts under året med metoo och knyter an till de andra parollerna om att vi kräver trygga anställningsvillkor, att vi måste stoppa handeln om kvinnors kroppar och bryta tabun om psykisk ohälsa, säger Amra Bajric och tillägger:

– Vi kommer trycka på vikten av ett fackligt politiskt deltagande och att rösta.

Klockan 17:30 är det samling vid Norra Latin strax därefter avgång mot Norrmalmstorg, där demonstrationen avslutas klockan 20:00.

Strax innan uppsamlingstiden hade uppskattningsvis ett hundratal personer slutit upp.

– Det är väldigt lugnt här. jag skulle säga att det är relativt lite folk på plats jämfört med andra demonstrationer, men det kommer fler och fler hela tiden. Folk dansar och sjunger och står här i väntan på att det ska börja, säger Jonna Claesson, StockholmDirekts reporter på plats.

Manuel Cortez är en av alla som anlänt till Norra Latin för att gå i tåget. För honom är det en självklarhet att närvara.

– Den här dagen är viktig eftersom vi lever i ett samhälle som systematiskt diskriminerar människor som inte föds som män. Och för att vi måste elda på den här frågan så det blir mer jämställt, säger han.

Enligt honom blev höstens metoo-våg ett uppvaknande för både män och samhället i stort.

– Det har blivit mer relevant för män efter metoo, det var då ljuset tändes. Jag tycker att man hör från både kompisar och andra män i allmänhet att man pratar mer om vad man kan göra för att få det mer jämställt, säger han.

För Hedda Berkesand är det också en självklarhet att gå i tåget.

– Det finns en tid före metoo och en efter. Kvinnor har sett det här hela tiden, men efter metoo har kvinnor kunnat mobilisera sig och män fått ett uppvaknande. Det har också bidragit till ett gemensamt systerskap, och det är det är det som är näsa fas.

Vid 18-tiden hölls det fortfarande tal. Samtidigt fortsatte deltagarantalet att växa.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.