Förvirring. Ulf Jegander upptäckte problemet när han skulle beställa taxi till sina gäster och taxin aldrig kom för att chauffören inte hittade. Foto: Claudio Britos

Stor adressförvirring i Hagastaden

Torsplan eller Solnavägen? Det råder namnförvirring i Hagastaden. Vilken adress har egentligen Systembolaget och restaurangerna vid... Torsplan, eller på Solnavägen?

  • Publicerad 20:00, 16 jan 2020

Det var när Ulf Jegander, boende i det ena av Norra tornen med adress Torsplan 8, beställde taxi till sina gäster som han upptäckte problemet.

– Den kom aldrig utan irrade runt och chauffören talade om för mig att jag hade fel. Då började jag gå runt med hunden för att kolla, säger Ulf Jegander som vill betona att han inte är någon "klagande pensionär".

– Det här är en jättebra plats och vi är glada att ha fått en ny njutbar knutpunkt. Man kan ju förstå att Torsplan säljer bättre än Solnavägen men begreppen måste redas ut. Om det är Solnavägen men står Torsplan så uppstår förvirring.

Beslutet är från 2012

Såhär ligger det alltså till, som exempel: på en skylt ovanför en av portarna på byggnaden som rymmer bland annat Systembolaget står det "Torsplan 4" och sen under det "Solnavägen", och i hörnet av byggnadens fasad sitter det en klassisk kvartersskylt där det står "Solnavägen 4-2A, kvarteret Fraktalen". På byggnaden sitter dessutom en stor skylt där det står "Torsplan". En liknande sitter på den liknande byggnad mittemot som bland annat rymmer gymmet Sats som har en löparbana på taket.

Hagastaden får tre nya idrottshallar

Kristian Rosengren är tjänsteman i namnberedningen och berättar att det senaste beslutet om Torsplans utbredning är från 2012. Då försvann Solnabron och Solnavägen förlängdes i dess ställe fram till Norra Stationsgatan. Rosengren skriver i ett mejl att vad han kan se "är alla adressnummer på Torsplan lokaliserade till antingen de två nya höghusen eller de båda kvarteren söder därom".

"Kan tyckas märkligt"

Byggnaderna ägs i dag av KLP respektive Castellum men de stora Torsplan-skyltarna fanns där när de förvärvade husen. NCC uppförde dem och StockholmDirekt hörde av sig till presschefen där, Tove Stål, som förklarar bakgrunden i ett mejl:

"NCC har utvecklat två kontorsprojekt i detta område och det var i samband med detta som man döpte projekten till Torsplan 1 och Torsplan 2. Namnen är inspirerade från vad som låg på platsen sedan tidigare och de nuvarande fastighetsägarna har valt att behålla skylten på huset. Det första huset, Torsplan 1, började byggas 2011 och vid den här tidpunkten så var detta det första projektet i hela dåvarande Norra Stationsområdet som sedermera skulle bli en del av den nya stadsdelen Hagastaden. Så här i efterhand kan det kanske tyckas märkligt, men då var det självklart".

Torsplan eller Solnavägen? Det råder namnförvirring i Hagastaden. Foto: Claudio Britos

Byggnaderna

Ägs av KLP respektive Castellum. Den första började byggas 2011 och färdigställdes 2016. I dag rymmer de bland annat Systembolaget, ett gym, restauranger och kontor. I den vänstra byggnaden, om man står med Norra tornen i ryggen, kommer gula linjens tunnelbaneuppgång ligga.

Två adresser. Torsplan eller Solnavägen 4? Foto: Claudio Britos

Stadens kvartersskylt. Foto: Claudio Britos