Torrt. Det har varit mycket torrt på Mälaröarna under försommaren. Foto: Jonas Månsson

Stor åtgång av vatten trots vädjan

Återhållsamhet med vattenanvändning uppmanades. Det verkar inte Ekeröborna ha lyssnat så noga till. Förbrukningen är fortsatt hög, enligt Roslagsvatten.

  • Publicerad 14:47, 15 jun 2018

Vi ser att det är många som inte riktigt förstår vädjan eftersom Mälaren är full av vatten.

I maj gick Roslagsvatten ut med en uppmaning till Mälaröborna att tänka extra på vattenanvändningen. Bakgrunden var den värmebölja som har pågått sedan början på maj.

►LÄS ÄVEN: Roslagsvatten: Vattna på kvällstid

Trots det har vattenförbrukningen inte minskat.

Enligt Roslagsvatten har vattenverken en begränsning vad gäller kapacitet att rena och producera dricksvatten. De skriver i ett pressmeddelande att läget är stabilt i nuläget, men att marginalerna är små.

– Vi ser att det är många som inte riktigt förstår vädjan eftersom Mälaren är full av vatten.  Det handlar med andra ord inte om direkt vattenbrist utan om en kapacitetsproblematik – dricksvattnet hinner inte renas i samma omfattning som det förbrukas. Vi hoppas verkligen att fler av våra invånare väljer att vara vattensmarta, säger Frida Österdahl, drickvattenansvarig på Roslagsvatten, i pressmeddelandet.

Hon uppmanar Mälaröborna att fundera på om gräsmattan verkligen behöver vattnas. Om den är i behov av det är Frida Österdahls tips att vattna kvällstid då det inte dunstar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32