JOURFAMILJ. Thomas och Sussi Ardenfors har tagit emot barn för längre och kortare perioder i 24 år och har inga planer på att sluta. Foto: Pauline Cederblad

Stor brist på familjehem i Sollentuna

Behovet av jourhem, familjehem och kontaktfamiljer är stort i Sollentuna. Thomas och Sussi Ardenfors har varit familjehem i 24 år. Nu vill de inspirera fler att öppna sina hem för barn som behöver det.

  • Publicerad 13:25, 9 feb 2018

Det blir en livsstil som är ganska annorlunda

Det finns många barn i Sollentuna som är i behov av att placeras hos en annan familj, både i kortare perioder genom jourhem eller kontaktfamiljer eller mer permanent i familjehem. Men att rekrytera nya familjer är desto svårare.

Sollentuna ingår i ett nätverk med sex nordvästkommuner genom Jourhems- och Familjepoolen som rekryterar familjer.

Men när det inte finns någon lämplig familj som är ansluten till Jourhems- och Familjepoolen som ett barn kan matchas med kan det få stora konsekvenser. I vissa fall måste kommunen vända sig till privata aktörer med vinstintresse, där socialtjänsterna har mindre insyn.

– När det är brist på familjehem riskerar också barn och unga att stanna för länge i sina akuta jourhem. Det gör att de lever i ett slags limbo. De vet inte var de ska bo, var ska de gå i skolan. Det blir en stor osäkerhet och misstro till vuxenvälden, säger Lena Moseley, enhetschef på placeringsenheten i Sollentuna och Jourhems- och Familjepoolen.

Thomas och Sussi Ardenfors har under årens lopp haft 30 barn boende hos sig genom olika placeringar. Nu vill de få fler att våga ta steget till att öppna sitt hem för ett barn som behöver det.

– Många är nog lite fundersamma över vad det innebär eller tänker att de måste ha väldigt mycket kunskap. En missuppfattning är också att det tar all tid du har, säger Sussi Ardenfors.

Hos dem består syskonskaran i familjen alltid av fyra barn, varannan helg fem och regelbundet sex barn.

– Det blir en livsstil som är ganska annorlunda. När vi blir bortbjudna vet aldrig de vi ska till i förväg hur många som kommer att hoppa ur minibussen, säger Thomas Ardenfors och skrattar.

De poängterar att alla hushåll kanske inte fungerar för ett sådant här uppdrag, men att många flera skulle kunna göra det. Att börja med att vara kontaktfamilj är ett bra första steg för att prova hur det är, tycker de. Barnet vistas då regelbundet hos en familj som det blivit matchat med.

– Många kan nog avvara en helg i månaden. Och det är inte så att man måste hitta på massor av aktiviteter den helgen. Det ska vara som en helt vanlig helg, säger Sussi Ardenfors.

Numera är Thomas och Sussi Ardenfors "bara" jourhem och kontaktfamilj. Som jourhem tar de emot barn som behöver en akut placering. En 8-årig flicka bor sedan några månader hos dem. Så småningom kommer de behöva säga hejdå till henne – något som alltid är svårt.

– Vi kan bara hoppas på att vi har gjort något gott för det barnet som det kan ta med sig. När vi tagit farväl av ett barn brukar vi säga att ”vi gör slut med socialtjänsten” och tar en paus från det. Men även om det är jobbigt så får man så otroligt mycket tillbaka från barnen så är vi tillbaka i uppdraget igen efter ett tag, säger Thomas Ardenfors.

MER Informationsträff

Lördagen den 10 februari klockan 12-14 utanför Pressbyrån finns familjehem och jourhem på plats tillsammans med socialtjänsten för att svara på frågor.

Mer information finns på: www.jourhemspoolen.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor lärarbrist på fritids i Sollentuna

Nyheter Lärarförbundet ser med oro på minskningen av antalet behöriga lärare på fritidshem. Snittet i landet är 53,6 barn på en behörig lärare, fritidspedagog. I Sollentuna kommun är siffran 158,2 barn.fredag 25/5 9:33