NATTVANDRARE. Farsor och morsor i Sollentuna känns igen på långt i sina gula jackor. Foto: Pauline Cederblad

Stor brist på nattvandrare i Sollentuna

Det är svårt att få människor att ge av sig tid för att öka tryggheten i Sollentuna. Farsor och morsor i Sollentuna har nu bara fyra aktiva nattvandrare och är i stort behov av fler engagerade vuxna.

  • Publicerad 10:36, 7 mar 2019

Klimatet bland ungdomar kan vara ganska hårt.

Farsor och morsor i Sollentuna är en ideell förening som nattvandrar för att öka tryggheten i kommunen. År 2012 var de 25 aktiva nattvandrare – idag är de fyra personer.

– Vi är en liten klick aktiva som kämpar på, men vi skulle verkligen behöva bli fler, säger föreningens ordförande Michael Ohly.

Många av nattvandrarna som var med för ett par år sedan var äldre, och har med den stigande åldern inte kunnat ha samma engagemang. Men att locka nya personer har visat sig vara svårt.

– Det är svårt att hitta folk som intresserar sig för andra människor. Många har åsikter om tryggheten och menar att den har minskat, men det verkar vara svårt att faktiskt få folk att vilja göra något för att förbättra den. Vissa ger oss en klapp och axeln och tycker att det vi gör är bra, men vill själva inte lägga ner tiden, menar Michael Ohly.

Ökar vuxennärvaron

Farsor och morsor i Sollentuna finns ute på framför allt helgkvällar när ungdomar rör sig ute. De har inget myndighetsansvar, utan finns där för att öka vuxennärvaron.

– Klimatet bland ungdomar kan vara ganska hårt. När de samlas i grupper gör det stor skillnad om det finns en närvaro av vuxna och någon som kan ta ansvar. Och ungdomarna uppskattar det. De vinkar oss ofta till sig, är nyfikna och vill prata. Det brukar vara väldigt roligt och avslappnat när vi träffar ungdomarna. Vi går inte runt och "vaktar orten" utan finns där om de behöver oss.

När volontärerna var fler kunde föreningen nattvandra både fredagar, lördagar och vissa veckodagar. Då räckte det med att varje nattvandrare ställde upp en eller två gånger per månad.

– Nu blir det mer sporadiskt, när det inträffar något särskilt i kommunen eller när vi alla kan samtidigt.

Tillgänglig varje torsdag

Varje torsdag finns Michael Ohly tillgänglig på Satelliten. Dit kan man komma för att prata om man som förälder känner oro för sin ungdom eller om man är intresserad av att börja nattvandra.

– Jag tror definitivt att det finns många där ute som skulle kunna tänka sig att nattvandra, men det är svårt att nå ut. Vi har väldigt trevligt och roligt tillsammans under vandringarna och man samlar rätt många steg till stegräknaren också.

MER Farsor och morsor i Sollentuna

Farsor och morsor i Sollentuna är en ideell förening som nattvandrar. De täcker upp hela kommunen.

De rör sig bland ungdomar på helger och vid tillfällen då många unga vistas ute, som vid Valborg och skolavslutningar. Volontärerna har inget myndighetsansvar utan finns där för att öka tryggheten, lyssna och ge stöd till dem som behöver det.

Innan varje nattvandring samlas volontärerna på Satelliten i Sollentuna centrum runt 20:30 för gemensam fika. De tar sig sedan runt i kommunen med hjälp av bil, buss, tåg eller till fots och finns där ungdomar är.

Om du är orolig för din ungdom eller vill tipsa om en hemmafest eller plats där ungdomar samlas kan kontakta Farsor och Morsor i Sollentuna.

Kontakt: info@farsormorsorsollentuna.se eller via Facebook.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så mycket kostade planerna på linbanan

Nyheter 3,1 miljoner på fem år Förra veckan stod det klart att kommunen lägger ner planerna på linbana mellan Häggvik och Väsjön. Projektet har kostat 4,3 miljoner kronor.tisdag 21/5 11:20

SD:s ordförande hotas med uteslutning

Nyheter Böjer sig inte för partitoppen Sverigedemokraternas ordförande i Sollentuna hotas av uteslutning efter att ha försvarat den omtalade pressekreteraren Mikael Valtersson.måndag 20/5 16:34

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10
Stockholm Direkt