Antikroppstest. Medlemmar på Sturebadet och företagskunder kan boka tid hos badets läkarmottagning för att testa om de har haft corona. Foto: Mostphotos

Stor efterfrågan på Sturebadets antikroppstester

Sturebadets läkarmottagning på Humlegårdsgatan erbjuder tester för antikroppar mot covid-19 till företagskunder och medlemmar. Och intresset har varit enormt, enligt vd:n Sunniva Fallan Röd.

  • Publicerad 09:02, 18 maj 2020

Privata vårdföretag som erbjuder antikroppstester för covid-19 blir allt mer populärt. Till skillnad från coronatester som visar om du har en pågående infektion så visar dessa tester om du har haft viruset i kroppen.

Även fast det ännu är oklart i vilken utsträckning man är immun efteråt så är informationen högst attraktiv för företag, som vill ta alla chanser att få tillbaka personal i jobb.

Detta var också anledningen när Sturebadets läkarmottagning började med antikroppstester för några veckor sedan.

– Väldigt många av våra företagskunder önskade att få testa sin personal. Vi kan inte garantera immunitet men vi ville erbjuda dem att testa sin personal om de vill komma tillbaka till jobbet, eller hur man nu vill använda informationen, säger koncernchef och vd för Sturebadet Sunniva Fallan Röd.

Testet kostar cirka 760 kronor och erbjuds endast företag som har företagshälsovård hos Sturebadets läkarmottagning och privatpersoner med medlemskap på Sturebadet, varav i första hand företagen. Till dessa hör både lokala och större bolag, enligt vd:n.

"Pågår hela dagen"

– Det har varit en enorm anstormning. Bokningssystemet kraschade första dagen. Det finns ett gediget intresse att vilja testa sig. Jag är nyfiken själv, säger Sunniva Fallan Röd.

– I och med att det varit så stort intresse så gör vi många tester. Det pågår hela dagen, från att vi öppnar tills vi stänger.

Varför har ni avgränsat för bara medlemmar och företagskunder?

Vi skulle väl kunnat riktat oss till allmänheten, men det är inte så lätt att få tag på tester. Eftersom det också krävs direktkontakt med kunden så krävs enormt mycket resurser och vi har inte haft kapacitet än så länge att rikta oss till allmänheten. Vi vill fokusera på medlemmar som vill ut och jobba, det var ett val vi gjorde.

Provsvaren från Sturebadetes läkarmottagning ges över till Folkhälsomyndigheten, anonymiserat, som kan använda informationen i statistik.

Hur länge kommer ni fortsätta göra tester?

– Vi kan ju inte fortsätta om vi inte har tester så vi använder först upp de vi har. Det är fortfarande ett enormt tryck på förfrågningar. Beror på hur länge det pågår och vilka direktiv som ges från Folkhälsomyndigheten.

Så går det till

Testerna sker under fysiska träffar med läkare, antingen på mottagningen eller via hembesök.

Testet görs genom ett stick i fingret, och resultatet visas på en gång.

Om man skulle visa sig ha haft covid-19 har läkaren ett samtal med personen och uppmanar till att fortsätta följa rekomendationer då inga tester garanterar immunitet.

Personen som tar testet måste varit symptomfri i två veckor.

Visa merVisa mindre