Många vill se övervakningskameror i Spånga, men vad tycker partierna egentligen? Foto: Karoline Montero Araya/Mostphotos

Stor enkät: Så säger politikerna om kameror i Spånga

Efter flera rån i Spånga, ropar många Spångabor återigen efter övervakningskameror. Vi ringde runt till de lokala politikerna för att se hur de egentligen ställer sig i frågan.

  • Publicerad 16:36, 12 sep 2017

Det är inget enkelt ja eller nej.

Frågan om övervakningskameror har varit på Spångatapeten länge. Så sent som i augusti fick frågan de lokala politikerna att vässa tänderna i stadsdelsnämnden.

Partierna tog då ställning till ett förslag, initierat av M och L, om att nämnden bör stödja polisens arbete med att ansöka om kameror i centrala Spånga, samt om de ska uppvakta SL till stöd för kameror vid Spånga station.

I en votering ratades förslaget av samtliga politiker i den rödgröna majoriteten S, V och MP.

Moderaterna är fortfarande öppet irriterade på Socialdemokraterna, som gick på samma linje som Vänsterpartiet och Miljöpartiet och röstade för det rödgröna förslaget att istället satsa på fler fältassistenter.

"Hyckleri" av Socialdemokraterna, menar Ole-Jörgen Persson (M) i ett kritiskt Facebookinlägg. Anna Jonazon (S), som är för kameror generellt, förklarar Socialdemokraternas ståndpunkt med att det specifika förslag M och L la i nämnden var för otydligt – då polisen inte ens skickat in någon ansökan om kameror i Spånga.

Parallellt med det politiska grollet snurrar frågan om övervakningskameror på högvarv i lokala Facebook-grupper – inte minst efter fredagens bilrån.

Kvinna rånad på sin bil i Spånga centrum

Så, hur ser Spånga-Tenstas politiker på frågan om övervakningskameror i centrala Spånga?

Ja eller nej till övervakningskameror i centrala Spånga?

Bengt Porseby (L):

– Ja, många skriker efter detta. Vi måste göra allt vi kan för att sätta dit dem som gör att boende är rädda för att gå till centrum. Naturligtvis finns det nackdelar med kameror, men fördelarna överväger.

Ole-Jörgen Persson (M):

– Ja, absolut! Övervakningskameror ökar polisens förmåga att klara upp brott, samt ökar tryggheten för de boende.

Anna Jonazon (S):

– Ja. Vi i Socialdemokraterna är för kameraövervakning. Det är en viktig del i trygghetsarbetet och kameror kan vara ett sätt att få tag på förbrytare så att ännu ett brott inte sker.

Sus Andersson (MP):

– Nja. Det är inget enkelt ja eller nej. Vi har brottslighet som behöver hanteras – där kan kameror vara en liten del av lösningen. Men för att komma till rätta med brottsligheten i stadsdelen behöver vi  jobba brett med förebyggande arbete och rättsväsende.

Rashid Mohammed (V):

– Nej. Vi tycker inte att kameraövervakning är rätt väg att gå på allmänna platser. Vi tror inte på att övervakningskameror ger önskad effekt. Det vi sett i Järva är istället att kriminaliteten flyttat till nya ställen. Bättre är att satsa på levande stadsplanering, som upplysta gång- och cykelvägar.

Fotnot: C, KD och SD har inga ordinarie ledamöter i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och är därför inte med i enkäten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Nyheter Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55

Nu kan du låna böcker – medan du hämtar barnen

Nyheter Här är Hässelbys första förskolebibliotek Låna böcker samtidigt som du hämtar på förskolan? Ja, nu går det på förskolan Vårbrodden i Hässelby där stadsdelens första förskolebibliotek öppnade i torsdags.måndag 18/6 12:11