Mikael Falk, konstansvarig vid Järfälla kommun och Ulla Koistinen från Järfälla konstforum hänger utställningen i Jakobsbergs konsthall. Foto: Mikael Andersson

Stor fest när 50 år av Järfällakonst visas upp

I ett halvt sekel har Järfällas konstnärer samlats för att skapa konst och ha salonger ihop, i Järfälla konstforum. Något som nu firas med dubbla utställningar i Jakobsberg.

  • Publicerad 11:30, 13 sep 2019

Det är september 1969 när Järfälla konstforum drar igång på allvar; en ideell och allmän förening där 56 medlemmar finns med från starten. Syftet? Att utveckla det lokala konst- och kulturlivet.

Spola 50 år framåt i tiden, och det har genom åren blivit ett pärlband av utställningar och arrangemang. Föreningen fyller nu jämnt, vilket firas med utställning i Jakobsbergs konsthall – och en jubileumsutställning i Jakobssalen senare under september.

Dagen innan utställningen i konsthallen ska ha vernissage, finns ett par av de personer som hängt alla verk på plats – Ulla Koistinen från Järfälla konstforum, liksom Mikael Falk, konstansvarig vid kommunen.

Ulla Koistinen, som är gammal bildlärare, gick med i Järfälla konstforum strax efter starten, i början av 1970-talet, och är en av de som varit med längst. Själv håller hon både på med keramik och målning, och tavlan bestående av ett blomstrande huvud som är hennes bidrag i utställningen har hon målat sida vid sida med sitt barnbarn.

– Han är i 20-års åldern, det är jättekul att göra det ihop. Vi gjorde varsin version, och hans är i lite dovare färger, berättar hon.

50 år firar Järfälla konstforum i år. "Det är en slags hemort. Man träffar likasinnade" säger medlemmen Ulla Koistinen om Järfälla konstforum, till höger. Till vänster Mikael Falk. Foto: Mikael Andersson

64, så många konstnärer från Järfälla konstforum deltar i utställningen i Jakobsbergs konsthall, som går att se fram till 13 oktober. Foto: Mikael Andersson

Många ställer ut

Vartannat år går Järfällasalongen av stapeln i konsthallen, där bland andra medlemmar från konstforumet har deltagit med sina verk genom åren. Salongen är dock jurybedömd, och det som sticker ut med den här utställningen är att medlemmarna har ombetts att delta med ett verk var, utan att en jury varit inblandad.

Resultatet är att 64 konstnärer ställer ut ihop, vilket är nästan en tredjedel av konstforums medlemmar. Den äldsta medlemmen som deltar är född 1920, och den yngsta 2004.

Den enda ramen (inte bokstavligen, bör tilläggas i sammanhanget), är att konstverken ska vara max en meter breda, för att så många som möjligt ska få plats.

– Man blev lite skraj att någon skulle komma hit med ett jättestort verk! Någons tavla blev lite bredare med ram, men det fick gå, säger Mikael Falk.

Och även om den lokala konstscenen i Järfälla kanske inte är den största, är den viktig, menar han.

– Det finns inte så många yrkesverksamma konstnärer i kommunen, men det är många som har det som sin viktigaste hobby.

"Målar inte på samma sätt"

Järfälla konstforum har sex olika konstgrupper som ses en gång i veckan och målar och skapar tillsammans, och utöver det arrangerar de konstresor i både Sverige och Europa, liksom går på föreläsningar och konstvandringar ihop.

– Vi målar inte på samma sätt allihopa! säger Ulla Koistinen, något den som ser sig omkring i konsthallen snabbt blir varse.

Vad Järfälla konstforum betytt för den lokala konstscenen de senaste decennierna är kanske inte det skrivna ordet rätt melodi för att fastslå. Kanske får konsten helt enkelt tala för sig själv.

Men Ulla Koistinen vet i alla fall vad konstforumet spelat för roll i hennes liv som skapande människa.

– Det är en slags hemort. Man träffar likasinnade.

Det här händer just nu

✓ Konstutställningen där 64 konstnärer från Järfälla konstforum deltar i Jakobsbergs konsthall pågår till 13 oktober, och följer bibliotekets öppettider.

✓ Flera av medlemmarna deltar också i Järfälla konstrunda, 22-23 september.

✓ Jubileumsutställning där gamla och nya verk visas pågår i Jakobssalen, kommunhuset, 28-29 september. Öppettiderna är klockan 12-16 både lördag och söndag. På lördagen invigs utställningen av Torsten Friberg (C), kultur- demokrati- och fritidsnämndens ordförande, Järfälla symfoniorkester spelar, och bägge dagarna finns det fika, lotteri, workshop och filmvisning.

Visa merVisa mindre